Suspek didakwa atas tuduhan pengganas

TRENTON, KANADA 15 JUN – Suspek lelaki yang disyaki membunuh keluarga Afzaal di kota London, wilayah Ontario baru-baru ini, akan didakwa atas tuduhan melakukan keganasan, kata pendakwa raya Kanada di mahkamah pada Isnin.

Menurut Agensi Anadolu, Nathaniel Veltman, 20, sudah berdepan empat pertuduhan iaitu melakukan pembunuhan tahap pertama dan satu pertuduhan cubaan membunuh.

Perdana Menteri Justin Trudeau sebelum ini menyifatkan kejadian itu sebagai ‘serangan pengganas’ apabila suspek melanggar keluarga tersebut dengan sebuah trak lima tan pada petang 6 Jun.

Mangsa dikenali Salman Afzaal berusia 46; isterinya, Madiha Salman, 44; anak perempuan mereka, Yumna Salman, 15 dan nenek berusia 74 tahun, Talat Afzaal.

Fayez Afzaal, 9, satu-satunya mangsa yang terselamat dan dimasukkan ke hospital dengan kecederaan serius tetapi stabil.

Veltman pada Khamis lalu hadir kali kedua ke mahkamah selama beberapa minit melalui sidang video. Kes itu ditangguhkan sehingga suspek mendapatkan peguam, namun pada Isnin menerusi sidang video, tertuduh masih belum mempunyai peguam, lapor CTV News.

Tuduhan membunuh lebih serius daripada keganasan. – AFP

Orang ramai memberikan penghormatan semasa majlis pengebumian keluarga Afzaal yang dirempuh oleh sebuah trak secara sengaja pada 6 Jun lalu. – AFP