Saturday, February 4, 2023
28.9 C
Brunei

-

S’wak terokai kerjasama dengan Indonesia, Brunei bangunkan SAF

KUCHING, 7 JUN – Sarawak akan terus menjalinkan peluang kerjasama baharu dengan Brunei dan Indonesia untuk membangunkan pengeluaran bahan api penerbangan mapan (SAF) antara lain mengandungi minyak diekstrak daripada tumbuhan alga.

Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata Sarawak dan kepulauan Borneo secara keseluruhannya sememangnya mempunyai banyak tumbuhan alga yang boleh digunakan.

Katanya, melalui proses pengekstrakan, minyak boleh dikeluarkan daripada alga sekali gus digunakan untuk bahan api. Jelasnya sebagai permulaan, agensi pembangunan dan pelaburan kerajaan negeri SEDC Sarawak akan membangunkan satu makmal untuk membuat penyelidikan lanjut mengenai perkara tersebut.

“Bayangkan lumut yang banyak di pulau Borneo ini dengan kerjasama bersama Brunei dan Indonesia kita boleh hasilkan minyak dan akan menjadi pengeluar SAF,” katanya semasa berucap pada Simposium Antarabangsa mengenai Transformasi Industri Digital 2022, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Abang Johari berkata Sarawak juga boleh memanfaatkan ekosistem kawasan pesisir pantainya untuk membangunkan tumbuhan alga tersebut.

“Apabila kita sudah bersedia, mungkin kita boleh melihat bagaimana kita boleh mengusahakan tanaman tumbuhan alga ini di seluruh kawasan pantai kita yang ada bakau.” – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -