Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Sweden cadang mansuhkan cukai beg plastik

  STOCKHOLM, 13 SEPT – Kerajaan sayap kanan Sweden hari ini berkata ia merancang untuk memansuhkan cukai ke atas beg plastik pada November 2024, satu langkah yang dikritik hebat oleh kumpulan alam sekitar.

  “Kami yakin bahawa rakyat Sweden menggunakan beg plastik dengan bijak dalam kehidupan seharian mereka dan tidak ada sebab ia harus lebih mahal,” kata Menteri Iklim, Romina Pourmokhtari kepada penyiar Sweden SVT hari ini.

  Cadangan itu dibuat seminggu selepas kerajaan, yang berkuasa sejak Oktober 2022 dan disokong buat kali pertama oleh Demokrat Sweden yang berhaluan kanan, mengumumkan ia merancang untuk mengurangkan cukai petrol dan diesel.

  Cadangan itu telah menimbulkan kebimbangan bahawa dasar iklim kerajaan baharu semakin mundur selepas bertahun-tahun usaha perintis.

  Negara Scandinavia memperkenalkan cukai tiga kronor (A$0.27) pada beg plastik pada 2020, walaupun beberapa kedai menaikkan harga sebanyak tujuh kronor (A$0.63).

  Pada 2019, setahun sebelum cukai diperkenalkan, penduduk Sweden membeli 74 beg plastik setiap orang setahun, jumlah yang berkurang kepada 17 pada 2022, menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar Sweden.

  Sasaran EU adalah maksimum 40 Orang pada tahun 2025.- AFP

  Gambar hiasan.- Freepik

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...