Sweden lantik semula Andersson sebagai PM buat kali kedua

STOCKHOLM, 29 NOV – Parlimen Sweden hari ini melantik Magdalena Andersson sebagai perdana menteri negara itu, wanita pertama menjawat jawatan tersebut, lima hari selepas bidaan awalnya berakhir hanya beberapa jam.

Meskipun menjadi sebuah negara yang sudah mengangkat kesaksamaan jantina, Sweden sebelum ini tidak pernah melantik seorang wanita sebagai perdana menteri.

Minggu lalu Andersson telah dilantik oleh parlimen namun beliau terpaksa meletak jawatan beberapa jam kemudian – sebelum dia mendapat peluang secara rasmi untuk memikul tugasnya – selepas Parti Hijau keluar daripada kerajaan gabungannya.

Pergolakan parlimen itu tidak pernah berlaku dahulu di Sweden yang stabil dari segi politik, di mana Demokrat Sosial telah mendominasi selama hampir satu abad.

Andersson yang berusia 54 tahun itu, yang merupakan menteri kewangan yang akan bersara kini mengetuai kerajaan minoriti terdiri sepenuhnya daripada Demokrat Sosial, dengan 10 bulan lagi sebelum pilihan raya umum pada September.

Beliau dijangka akan memikul tugasnya secara rasmi esok, menggantikan Perdana Menteri Stefan Lofven selepas tujuh tahun berkuasa. – AFP

fail Magdalena Andersson. – Xinhua