Thursday, February 9, 2023
23.4 C
Brunei

-

Swiatek kekalkan harapan Poland di Piala United

BRISBANE, AUSTRALIA, 4 JAN – Pemain nombor satu dunia, Iga Swiatek menewaskan Martina Trevisan untuk menyamakan kedudukan final Piala United Poland hari ini selepas bintang yang semakin meningkat, Lorenzo Musetti menghasilkan persembahan yang hampir sempurna untuk meletakkan Itali di hadapan.

Musetti hanya kehilangan tiga mata semasa membuat pukulan servis untuk menewaskan pemain Poland Daniel Michalski 6-1, 6-1, dan mengambil masa 57 minit dalam perlawanan terakhir aksi terbaik daripada lima perlawanan di Brisbane.

Pemenang perlawanan akhir di Brisbane, Sydney dan Perth akan mara ke separuh akhir kejohanan beregu campuran sulung bersama dengan finalis yang kalah.

Musetti, 20 tahun, yang naik ke ranking 23 dunia pada 2022, menguasai permainan menentang lawannya, menundukkan Michalski yang menduduki ranking ke-260.

“Saya begitu fokus hari ini, dalam permainan dan pukulan servisnya sangat bagus,” katanya. “Tetapi dengan setiap pukulan, saya mempunyai perasaan yang hebat ketika bermain, jadi saya fikir saya bermain dalam perlawanan yang terbaik setakat ini.”

Bagaimanapun, Poland bangkit apabila Swiatek menewaskan Trevisan 6-2, 6-4.

Pemenang Grand Slam tiga kali itu mudah memenangi set pertama tetapi terpaksa bertarung pada set kedua, yang akhirnya meraih kemenangan dalam 1 jam 51 minit permainan.

“Ia menjadi sengit pada penghujungnya dan saya merasakan dia juga mempunyai peluang,” kata Swiatek. “Matlamat saya adalah untuk bermain dengan lebih konsisten dan mengekalkan tahap persembahan yang sama hingga ke penghujung.”

Di Sydney, Madison Keys yang gigih memberikan Amerika Syarikat mendahului awal saingan ke atas Britain sebelum Cameron Norrie bangkit apabila dia memenangi perlawanan berkualiti tinggi menentang Taylor Fritz dalam perlawanan akhir mereka. – AFP

Aksi Iga Swiatek membalas pukulan semasa hari terakhir Liga Tenis Dunia di Coca-Cola Arena, di Dubai, Emiriah Arab Bersatu, 24 Disember lalu. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kim Jong Un bawa anak perempuan lawat markas tentera

SEOUL, KOREA SELATAN, 8 FEB - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un membawa anak perempuannya melawat kem tentera bagi menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan...
- Advertisment -