Switzerland balas dendam, mara peringkat separuh akhir Piala BJK

PRAGUE, 5 NOV – Belinda Bencic dan Jil Teichmann membalas dendam untuk perlawanan akhir beregu Olimpik kelmarin ketika mereka membawa Switzerland melepasi Republik Czech ke separuh akhir Piala Billie Jean King (BJK).

Pemain duo Switzerland itu menewaskan Lucie Hradecka dan Katerina Siniakova 6-3, 6-3 untuk memberikan Switzerland kemenangan 2-1 ke atas pasukan tuan rumah pada versi penjenamaan semula Piala Fed dan menetapkan pertembungan separuh akhir dengan Australia.

Kemenangan itu akan terasa lebih manis buat warga Switzerland apabila Bencic dan Viktorija Golubic tewas dalam perlawanan akhir Olimpik tahun ini kepada Siniakova dan Barbora Krejcikova.

Dalam acara perseorangan awal kelmarin, Marketa Vondrousova menewaskan Golubic 6-4, 6-2 dan Bencic menewaskan Krejcikova 7-6 (7/2), 6-4.

Pada perlawanan pembukaan kelmarin, Australia menewaskan Belarus 2-1 ketika Storm Sanders menewaskan Yuliya Hatouka 6-3, 6-3 dan Ajla Tomljanovic menewaskan Aliaksandra Sasnovich 4-6, 6-2, 6-3.

Reaksi pemain tenis Switzerland, Belinda Bencic semasa meraikan bersama rakan sepasukannya setelah dia dan Jil Teichmann menewaskan Lucie Hradecka dan Katerina Siniakova dari Republik Czech dalam perlawanan kumpulan peringkat akhir Piala BJK kelmarin. – AFP

Sasnovich dan Lidziya Marozava kemudiannya merampas mata sagu hati untuk Belarus dengan menewaskan Olivia Gadecki dan Ellen Perez 6-4, 6-4 dalam perlawanan beregu.

“Saya bermain tenis dengan baik hari ini, saya sangat gementar tetapi gembira kerana meraih kemenangan,” kata Sanders.

Tomljanovic bermula dengan permulaan yang kurang memuaskan dalam penampilan pertamanya di Kejohanan tersebut, membiarkan Sasnovich mendahului 4-0 dan kemudian memenangi set itu.

Tetapi dia berjaya dalam dua mata penentu pada set kedua dan kemudian menambah empat lagi pada set ketiga menentang pemain Belarus yang semakin gugup itu.

“Tiada perasaan yang lebih hebat, saya gembira saya dapat keluar hari ini dan hakikat bahawa saya mendapat mata yang membuatkan saya sangat gembira,” kata Tomljanovic yang berasal dari Croatia. – AFP