Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

Syafiq Kyle, Zahiril ‘bertinju’

-

Mengetengahkan kehebatan seni persilatan Melayu dan Muay Thai, filem Siku 12: Langkah Derhaka padat dengan aksi perlawanan.

Selain itu, filem bergenre aksi arahan Azhari Zain itu menampilkan beratus-ratus pelakon tambahan dan penari menora.

Diterbitkan oleh Power Team Entertainment Sdn Bhd, filem yang menggandingkan dua aktor popular, Syafiq Kyle dan Zahiril Adzim selaku teraju utama itu turut menyelitkan konflik cinta dan persahabatan sebagai elemen dramatik.

Ia turut dibarisi Moon, Lobak dan Datuk Tuan Asmawi Tuan Umar, Pon Muay Thai, Anas Mentor, Shahmiey Odd, Pak Salleh, Chiang, Azman Ahmad dan Bai Chot.

Penerbit Eksekutif, Mohd Hafiz Mohd Nafiah, berkata filem yang menelan kos sebanyak RM1.2 juta itu menjalani penggambaran pada 2019.

Filem Siku 12 : Langkah Derhaka yang menggandingkan Syafiq dan Zahiril,selaku teraju utama. – Agensi

Berkongsi cabaran merealisasikan filem Siku 12, kata Mohd Hafiz, dia hanya mengambil alih projek filem berkenaan pada saat akhir.

Bagaimanapun kata Mohd Hafiz, banyak yang perlu diperbaiki untuk memastikan kualiti filem untuk tayangan di pawagam.

“Saya perlu menyiapkan dari segi proses suntingan, ‘audio mixing’ dan ‘colour grading’ untuk filem ini.

“Banyak proses dilalui filem ini terlebih dahulu, sebelum mendapat kelulusan tayangan di pawagam, termasuk Kementerian Dalam Negeri, Skim Wajib Tayang dan wakil pawagam.

Mengulas cabaran menerbitkan filem bergenre aksi, kata Mohd Hafiz, bukan mudah untuk merealisasikan kerana ia memerlukan lokasi gelanggang yang besar.

“Kami juga menyediakan jurulatih profesional bagi memberi tunjuk ajar kepada pelakon ketika babak bertinju.

“Malah, pelakon utama, Syafiq Kyle perlu berlatih selama dua minggu sebelum memasuki lokasi penggambaran. Filem Siku 12: Langkah Derhaka akan mula ditayangkan bermula 27 Oktober. Ia juga ditayangkan serentak di Singapura dan Brunei Darussalam. – Agensi

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -