Syahdu, nikmat kebesaranNya

Oleh Yusrin Junaidi

Gambar oleh Muiz Matdani

Umat Islam Negara Brunei Darussalam sekali lagi merafakkan syukur ke hadrat Allah SWT atas limpah kurniaNya jua keadaan pandemik COVID-19 di negara ini terus mencatatkan angka sifar jangkitan bahary selama hampir 40 hari pada hari ini, membolehkan sekatan dilonggarkan dan masjid, surau, balai ibadat seluruh negara kembali dibukakan kepada orang ramai menunaikan solat fardu lima waktu setelah hampir tiga minggu solat Jumaat dikerjakan.

Bermula hari ini, rahmat dan kurnia Allah SWT melimpahi umat Islam, apabila masjid, surau dan balai ibadah di seluruh negara ini tidak lagi sunyi daripada jemaah yang akan sentiasa mengunjunginya dan menunaikan solat fardu.

Penulis yang berkunjung ke Masjid Omar ‘Ali Saifuddien di ibu negara Subuh pagi ini terasa syahdu apabila nikmat solat lima waktu berjemaah di masjid kembali menjengah, sedikit sebak kerana masih diberi kesempatan untuk bersama-sama memakmurkan masjid.

Selain menunaikan solat, penulis berkesempatan meninjau keadaan dan menemu bual imam dan jemaah dari beberapa buah masjid di negara ini.

Imam Masjid Kampung Sungai Hanching, Haji Norazalinita bin Haji Gunung mengungkapkan ucapan terima kasih tak terhingga kepada kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam melalui Kementerian Hal Ehwal Masjid (KHEU) dan Kementerian Kesihatan yang menurutnya, hasil kepakaran dan kaji selidik terperinci serta berhati-hati mereka kini membolehkan masjid, surau dan balai ibadat dibukakan semula.

Jemaah keluar dari Masjid Omar ‘Ali Saifuddien selepas menunaikan solat Fardu Subuh berjemaah.
Jemaah Masjid Sungai Hanching tidak melepaskan peluang kembali menunaikan solat fardu Subuh berjemaah di masjid setelah sekatan dilonggarkan bermula 15 Jun.
Syahdu, nikmat solat fardu Subuh berjemaah selepas berbulan-bulan ditiadakan terlerai.

Menurutnya, pegawai masjid yang bertugas pada setiap solat fardu secara tidak langsung adalah ‘petugas barisan hadapan’ dalam pengertiannya yang tersendiri, melaksanakan tugas dan mengaplikasikan prosedur-prosedur operasi standard (SOP) sebaik mungkin, berpandukan garis panduan daripada pihak kerajaan bersesuaian dengan suasana dan fungsi masjid itu sendiri.

Beliau turut menekankan pihak masjid turut menyeru kerjasama dan kesediaan jemaah bersama pegawai-pegawai masjid yang bertugas untuk menjayakan visi dan misi KHEU dan Kementerian Kesihatan menangani krisis pandemik COVID-19 ini.

Meskipun sebelum ini ada aduan dan pelbagai permasalahan dihadapi pihak masjid sepanjang awal pembukaannya, ia kini semakin dapat diatasi dan diperbaiki keadaannya.

“Kita sedang berperang dengan musuh yang kita tidak nampak, sama seperti dosa dan pahala yang tidak dinampakkan Allah SWT, kerana jika kita nampak ketiga-tiganya, pastinya masjid penuh dengan manusia untuk beribadah sahaja manakala virus pula, sudah tentunya kita akan patuh dengan SOP dengan automatiknya,” tambahnya.

Sehubungan itu, orang ramai perlulah mengambil sikap berlapang dada dan tenang menghadapi krisis ini dengan mematuhi SOP yang dilaksanakan, tegasnya.

Dalam pada itu, penulis turut menemu bual beberapa jemaah yang menghadirkan diri ke masjid hari ini, yang bukan sahaja daripada jemaah yang ingin menjaga solat waktu berjemaah, malahan pencinta masjid yang ingin beriktikad di dalam masjid, namun perkara beriktikad belum lagi dibolehkan dan mereka akur.

Menurut sebahagian jemaah yang ditanya, nikmat pembukaan masjid terasa besarnya selepas berbulan-bulan ia ditutup, meleraikan rasa cinta dan hajat ingin ke rumah Allah, melepaskan rindu saat indah yang dinanti-nantikan ini.

Ada yang beranggapan dua minggu ini umpama kanak-kanak di peringkat awal remaja diberi peluang dan kepercayaan oleh ibu bapa untuk keluar berjalan-jalan bersama rakan-rakan.

Maka, pembukaan masjid dalam tempoh dua minggu ini sama seperti peluang dan kepercayaan diberikan oleh kerajaan Baginda Sultan kepada umat Islam di negara ini untuk menjaga amanah kepercayaan itu dengan mematuhi SOP, memikul peranan, amanah dan tanggungjawab bersama-sama agar masjid dimakmurkan, menjadi tempat umat Islam memperbanyakkan amal ibadat dan berdoa menhindari segala mara bahaya dunia.