Syarikat China didik pemuda Tanzania jadi pakar ICT

DAR ES SALAAM – Bagi Dorcas Leskanga yang berusia 31 tahun, tiada had untuk mempelajari kejuruteraan komputer dan teknologi maklumat – hasil daripada Huawei, penyedia infrastruktur teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dan peranti pintar China global yang terkemuka.

Leskanga ialah pelajar tahun empat yang mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda Sains dalam kejuruteraan komputer dan teknologi maklumat di Kolej Teknologi Maklumat dan Komunikasi (CoICT) Universiti Dar es Salaam (UDSM) yang dikendalikan kerajaan di Tanzania.

Leskanga adalah antara 500 pelajar Tanzania yang mendapat manfaat di bawah program khas yang dipanggil program ‘bimbingan dan pembangunan bakat’. Bermula 2018, program ini telah dikendalikan oleh Huawei Tanzania dengan kerjasama UDSM melalui CoICT untuk mempromosikan minda inovatif dan menambah baik sektor ICT di negara ini.

“Minat saya untuk mempelajari tentang ICT diperkukuh apabila saya menyedari Huawei Tanzania memberi lebih banyak peluang kepada pelajar untuk berlatih dalam ICT. Saya merebut peluang keemasan yang disediakan oleh Huawei,” katanya kepada Xinhua dalam temu bual di kolejnya di Dar es Salaam, ibu kota komersial Tanzania.

Seperti Leskanga, Albert Misilimbo, pelajar tahun tiga yang mengikuti Ijazah Sarjana Muda Sains dalam kejuruteraan telekomunikasi di CoICT, berkata masa depan ICTnya kelihatan cerah dengan latihan yang diperoleh melalui program Huawei.

“Pendek kata Huawei sedang membentuk anak muda Tanzania untuk menjadi inovator yang baik dan pemacu transformasi digital di negara kita,” kata Misilimbo.

Mussa Kissaka, pengetua dan pensyarah kanan CoICT yang mengajar kejuruteraan elektronik dan telekomunikasi, memberitahu Xinhua bahawa UDSM dan Huawei Tanzania menandatangani perjanjian untuk menjalankan program akademi Huawei di CoICT yang melibatkan pelajar dan tenaga pengajar.

Kissaka menghargai kerjasama antara China dan Tanzania dari segi pendidikan vokasional, berkata ia memberi impak positif kepada golongan muda, terutamanya melalui program seperti yang dijalankan oleh Huawei. – Xinhua

Kelihatan para pelajar mengambil bahagian dalam kursus ICT di Kolej Teknologi Maklumat dan Komunikasi (CoICT) Universiti Dar es Salaam (UDSM) di Dar es Salaam, ibu kota komersial Tanzania. – Xinhua