Syarikat kena kompaun $500

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 OKT – Sebuah syarikat telah dikenakan kompaun $500 di bawah Akta Kesalahan-kesalahan Kecil Penggal 30, Bab12 (1)(d) setelah mengaku melonggokkan, meletak dan meninggalkan bekas bahan binaan dan bekas pengubahsuaian ruang premis di tepi bangunan komersial di Kampung Kiulap.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan (JBBSB), Syarikat Hiap Guan Cushion Furniture Mfg & Construction Co diberikan masa tujuh hari untuk membayar kompaun berkenaan.

Jika gagal menjelaskan kompaun, kes akan dihadapkan ke mahkamah di mana bagi kesalahan pertama boleh membawa hukuman denda $1,000 manakala kesalahan kedua dan seterusnya boleh didenda $3,000 dan penjara tidak lebih tiga bulan.

Sehubungan itu, JBBSB menegaskan kepada pihak awam dan mana-mana syarikat supaya tidak membuang sampah di tempat awam atau tanah lapang dengan niat memasuki dan membuang sampah tanpa kebenaran yang sah.

Di samping itu, syarikat-syarikat, individu dan pihak pengurusan atau pemilik bangunan disarankan untuk menanai tanggungjawab dalam memberikan kerjasama supaya tiada sebarang longgokan sampah selepas kerja-kerja pengubahsuaian dilaksanakan.

Untuk aduan dan perkongsian maklumat yang berkaitan boleh disalurkan ke talian e-Darussalam 123 atau melalui aplikasi WhatsApp di talian 8333123 atau talian hotline Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang JBBSB, 7291122.

Bekas bahan binaan yang dilonggokkan di tempat awam selepas kerja-kerja pengubahsuaian ruang premis. – Gambar serahan JBBSB