Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Syarikat kitar semula sebar kesedaran

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 MAC – Sebanyak 80 peratus minyak masak terpakai di negara ini tidak diserahkan kepada agensi kitar semula dan hakikatnya dalam aspek perlindungan alam sekitar, sisa-sia berkenaan sepatutnya dilupuskan dengan betul.

Dalam hal ini, jika sisa minyak masak terus dibuang ke dalam longkang dan parit, secara tidak langsung ia boleh merosakkan alam sekitar dan sumber air.

Pengarah Urusan Shaliz Waste Recycling Co Ltd, Peter Wong, menegaskan perkara itu ketika mengikuti salah satu petak pameran semasa Festival Eco-Alam anjuran Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) yang diadakan di Bangunan Persekutuan Guru-guru Melayu Brunei (PGGMB), baru-baru ini.

“Saya berharap melalui kesedaran dan pendidikan, orang ramai dapat lebih memahami dan menitikberatkan mengenai pelupusan minyak masak terpakai secara betul,” ujarnya ketika ditemui Media Permata.

Berkongsi lanjut, penglibatan syarikat menerusi pameran berkenaan bermatlamat untuk membangkitkan kecintaan orang ramai terhadap alam sekitar secara keseluruhan sekali gus memaklumkan bahawa orang ramai boleh membawa minyak masak terpakai mereka kepada pihak syarikat bagi keperluan mengitar semula agar sisa-sisa berkenaan menjadi lebih bermanfaat.

Peter Wong dan kakitangan syarikat semasa menyertai Festival Eco-Alam anjuran BIBD yang diadakan di Bangunan PGGMB, baru-baru ini. – Gambar serahan Shaliz Waste Recycling Co Ltd

Pada masa yang sama, Peter Wong juga mengalu-alukan orang ramai untuk tampil berhubung dengan mereka bagi mengetahui dengan lebih lanjut mengenainya.

Dalam langkah sedemikian, beliau percaya bahawa selagi usaha dilakukan untuk menghebahkan dan menarik kesedaran orang ramai untuk melindungi alam sekitar dan sumber air, orang ramai secara tidak langsung akan mengambil inisiatif untuk memberi sisa minyak masak ke agensi kitar semula khas bagi dilupuskan dan dikitar semula dengan teknik yang betul.

Peter Wong juga berharap dapat menambah lagi bilangan stesen kitar semula pada masa hadapan, dan menetapkan masa dan tempat yang tetap untuk mengitar semula minyak masak terpakai agar langkah berkenaan mampu terlaksana dengan lebih proaktif.

Selain itu, beliau turut menaruh harapan agar dapat mendidik lebih ramai rakyat negara ini untuk mengambil tindakan melindungi alam sekitar.

“Festival Eco-Alam yang diungkayahkan oleh BIBD ini merupakan salah satu aktiviti berterusan BIBD di bawah rangka kerja kemampanan untuk menggalakkan keusahawanan yang bertanggungjawab dalam kalangan perniagaan kecil sambil bekerjasama ke arah masa depan yang lebih mampan,” ulasnya lagi.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -