Syarikat meterai tajaan Tarian Rentak optima

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 18 DIS – Peringkat Akhir Pertandingan Tarian Rentak Optima akan berlangsung di Jerudong Park Amphitheatre, Jerudong pada akhir Disember nanti di mana enam kumpulan akan beraksi untuk menentukan juara pertandingan.

Sehubungan dengan itu, majlis penandatanganan perjanjian tajaan bagi peringkat akhir pertandingan tersebut telah diadakan di Kompleks Penyiaran Radio Televisyen Brunei (RTB), Sungai Akar, Bandar Seri Begawan, hari ini.

Menandatangani perjanjian bagi mewakili RTB ialah Pemangku Pengarah RTB, Haji Azman bin Haji Abdul Rahim dan Pemangku Ketua Rancangan TV, Dayang Aminah binti Metali selaku pengerusi pertandingan berkenaan.

Pada majlis berkenaan, sembilan buah syarikat menandatangani tajaan iaitu Makan Ceria Sdn Bhd yang diwakili Ketua Operasi, Awang Sahrizam bin Haji Samat dan Ketua Pemasaran, Dayang Noor Hafilah binti Mohamed Salleh; Firoz Jaya Silkhouse and Textile Palace yang diwakili oleh Pengarah Urusan, Firoz Khan dan Pentadbiran, Imren Rahman; DST yang diwakili oleh Pengurus Korporat Kumpulan DST, Awang Elixsurian bin Busu dan Penolong Pengurus Perhubungan Korporat Kumpulan DST, Awang Mohd Fadillah bin Haji Imran; DSTIncomm yang diwakili oleh Pang Ting Kiat serta Progresif Cellular Sdn Bhd yang diwakili oleh Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Progresif, Hajah Nurul Haniah binti Haji Mohd Jaafar dan Pengurus Perhubungan Korporat Progresif, Dayang Hafiza binti Mohammad.

Syarikat-syarikat lain yang turut menandatangani perjanjian tajaan pada majlis berkenaan ialah Intracorp (B) Sdn Bhd, Hotel Parkview, Sin That Enterprise Sdn Bhd dan SagarRestaurant Sdn Bhd.

Haji Azman menandatangani perjanjian dan menyampaikan sijil penghargaan kepada Progresif Cellular Sdn Bhd yang diwakili oleh Hajah Nurul Haniah.

Pada majlis itu juga, Haji Azman menyempurnakan penyampaian sijil penghargaan kepada semua para penaja pertandingan termasuk Saycheese, Penerbangan Diraja Brunei, Aewon Brunei, Shadons Styleicon, IJOI Snacks, IBIC Sdn Bhd, TLT Enterprise dan Sri Azlina Sdn Bhd.

Terdahulu Dayang Aminah dalam kata alu-aluannya menerangkan bahawa rancangan Rentak Optima merupakan sebuah rancangan realiti hiburan yang berbentuk pertandingan di mana penyertaan dibukakan kepada orang ramai dalam menunjukkan bakat dalam bidang seni tarian yang berumur antara 10 hingga 40 tahun.

Juara pertandingan berkenaan akan membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak $5,000 dan trofi, tempat kedua $4,000 berserta trofi dan tempat ketiga pula $3,000 selain trofi.
Manakala itu, tiga finalis yang lain akan menerima hadiah sagu hati wang tunai sebanyak $1,500 setiap kumpulan dan koreografer terbaik akan mendapat hadiah wang tunai sebanyak $500.

Sesi ujibakat bagi pertandingan berkenaan telah diadakan pada 4 Oktober hingga 6 Oktober di Dewan Raya RTB, Sungai Akar. Dari uji bakat berkenaan, sebanyak 12 buah kumpulan telah terpilih untuk bersaing di peringkat separuh akhir dan hasil keputusan daripada peringkat separuh akhir berkenaan, enam pasukan berjaya untuk menempatkan diri mereka untuk bertanding dalam peringkat akhir pertandingan.

Peringkat akhir pertandingan yang berlangsung juga akan disiarkan secara langsung melalui saluran televisyen RTB Aneka, RTB Sukmaindera, RTBGo dan Youtube RTB.