Syarikat penerbangan gantung perjalanan ke Belarus

DAMSYIK, 14 NOV – Syarikat Penerbangan Cham Wings kelmarin menggantungkan penerbangan antara Damsyik dan ibu kota Belarus, Minsk disebabkan ‘keadaan kritikal’ di sepanjang sempadan Belarus-Poland di mana ribuan pendatang cuba memasuki Kesatuan Eropah (EU).

Syarikat tersebut berkata kebanyakan penumpangnya ke Minsk adalah warganegara Syria dan sukar untuk membezakan antara mereka yang ingin terbang ke Belarus sebagai destinasi terakhir dan selebihnya adalah pendatang.

“Penerbangan Cham Wings memutuskan untuk menggantungkan penerbangan ke Minsk bermula 13 November,” menurut syarikat tersebut.

Ribuan orang dari Timur Tengah, kebanyakan mereka dari Iraq dan Syria, cuba memasuki EU tahun ini menerusi Belarus.

Dalam beberapa bulan kebelakangan, Belarus mula menawarkan visa pelancong yang mudah diberikan kepada warga Iraq, Syria dan beberapa negara dari Timur Tengah dan Afrika. Ini bermakna mereka boleh sampai ke Eropah dengan penerbangan mudah ke Belarus, kemudian cuba memasuki Poland, Lithuania atau Latvia, semuanya adalah anggota EU.

Satu mayat lelaki warga Syria berusia 20 tahun ditemui pada Jumaat berhampiran sempadan, menurut polis Poland. Pada Jumaat, Turki turut menghentikan penjualan tiket kepada warga Iraq, Syria dan Yaman yang ingin menuju Belarus.

Ribuan cuba membuat perjalanan sejak musim panas, yang membawa kepada ketegangan yang semakin memuncak baru-baru ini di sempadan Belarus dan kelihatan para pendatang berkumpul di hutan semasa suhu berada di paras beku. – AP