Sunday, December 4, 2022
22.7 C
Brunei

-

Sydney Airport bakal dijual AS$17 bilion

SYDNEY, 8 NOV – Sydney Airport mengumumkan hari ini ia telah bersetuju dengan bidaan pengambilalihan bernilai AS$17 bilion oleh konsortium pelabur Australia, beberapa hari selepas pembukaan semula negara kepada perjalanan antarabangsa.

Lembaga lapangan terbang sebulat suara meluluskan penjualan kepada Perikatan Penerbangan Sydney – konsortium pelabur infrastruktur dan dana pencen Australia – dan menyarankan pemegang saham supaya mengundi menyokong penjualan tersebut.

Perikatan itu menawarkan Aus$8.75 sesaham, atau Aus$23.6 bilion (AS$17.5 bilion), selepas tawaran sebelumnya dalam beberapa bulan ini ditolak sebagai terlalu rendah.

“Pengumuman hari ini merupakan kemuncak rundingan beberapa bulan di antara semua pihak,” kata pengerusi Sydney Airport David Gonski dalam satu kenyataan.

“Lembaga Sydney Airport percaya keputusan tersebut mencerminkan nilai jangka panjang untuk lapangan terbang.”

Pengumuman itu keluar ekoran pembukaan separa sempadan antarabangsa Australia, hampir 600 hari selepas salah satu penutupan sempadan pandemik paling ketat di dunia bermula.

Penduduk Australia yang sudah menerima suntikan vaksin yang berkunjung menerusi Sydney dan Melbourne kini boleh berulang-alik tanpa kuarantin atau mendapatkan kekecualian rasmi – dengan tindakan itu dilihat sebagai langkah pertama negara dalam penyambungan perjalanan secara beransur-ansur.

Penjualan lapangan terbang masih tertakluk kepada syarat-syarat, termasuk penilaian daripada pakar bebas.

Pemegang saham dijangka menimbang perjanjian tersebut pada satu mesyuarat dalam suku pertama 2022, dengan 75 peratus majoriti diperlukan untuk membolehkannya menerima kelulusan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -