Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Sydney diselubungi asap untuk hari ke-4

  SYDNEY, 14 SEPT – Sydney diselubungi di bawah asap kayu tebal untuk hari keempat berturut-turut pada hari ini disebabkan kebakaran pengurangan bahaya sebagai persediaan menghadapi musim kebakaran hutan.

  Bandar paling ramai penduduk Australia selepas Melbourne itu telah merekodkan beberapa bacaan kualiti udara terburuk di dunia sejak pembakaran terkawal beban bahan api di landskap sekitarnya bermula pada hari Ahad.

  Pihak berkuasa bomba hanya melakukan 14 peratus daripada kebakaran pengurangan bahaya yang dirancang di seluruh negeri New South Wales setakat minggu ini dan cuba mengejar sebelum apa yang diramalkan sebagai musim panas Hemisfera Selatan yang panas dan kering.

  Inspektor Perkhidmatan Bomba Luar Bandar New South Wales, Ben Shepherd berkata kebakaran digantung pada hari ini dan esok kerana tahap pencemaran yang berlebihan dan udara Sydney dijangka hilang tidak lama lagi.

  “Kebanyakannya disebabkan oleh asap,” kata Shepherd mengenai penangguhan itu.

  “Untuk 48 jam akan datang, kami akan memberi peluang asap ini hilang tanpa agensi bomba menambah asap kepadanya,” tambah Shepherd.

  Hujan telah menghalang pembakaran minggu lalu dan bahaya kebakaran yang meningkat akibat peningkatan suhu dan keadaan berangin dijangka menghalang pembakaran lewat minggu depan.

  Musim kebakaran hutan yang akan datang di seluruh tenggara Australia dijangka menjadi yang paling merosakkan sejak bencana kebakaran hutan Black Summer 2019-20.

  Kebakaran itu mengorbankan sekurang-kurangnya 33 orang termasuk 10 anggota bomba, memusnahkan lebih 3,000 rumah, memusnahkan 19 juta hektar (47 juta ekar) dan menyebabkan beribu-ribu penduduk kehilangan tempat tinggal.

  Pihak berkuasa perubatan menganggarkan lebih 400 orang terbunuh akibat asap itu, yang menyelubungi bandar-bandar utama.

  Sejak itu, tiga peristiwa cuaca La Lina berturut-turut telah membawa musim panas yang luar biasa basah dan sederhana.

  Hujan juga telah menghasilkan beban bahan api yang lebih besar dan mengecewakan rancangan pengurangan bahaya pihak berkuasa. Hanya satu perempat daripada sasaran pengurangan bahaya dicapai melalui pembakaran terkawal di seluruh New South Wales tahun fiskal lepas. – AP

  Kepulan asap tebal di Sydney berikutan pembakaran pengurangan bahaya Perkhidmatan Bomba Luar Bandar (RFS) New South Wales minggu lalu, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea U ikrar tindak balas tegas terhadap laporan Pentagon

  SEOUL, 4 OKT - Korea Utara mengecam Amerika Syarikat (AS) berhubung laporan Pentagon, baru-baru ini yang menggelarkannya sebagai ancaman berterusan kerana senjata pemusnah besar-besaran...