Sze Fei-Nur Izzuddin singkir juara Olimpik Tokyo 2020

KUALA LUMPUR, 25 NOV – Beregu lelaki Malaysia, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani (gambar-Bernama) mencipta sensasi selepas menyingkirkan pemenang pingat emas Sukan Olimpik Tokyo 2020, Lee Yang-Wang Chi-Lin di pusingan kedua Terbuka Indonesia 2021 di Bali, hari ini.

Ia juga kekalahan kedua berturut-turut gandingan dari Taiwan itu di tangan pasangan Malaysia selepas turut tewas kepada beregu utama Aaron Chia-Soh Wooi Yik di peringkat suku akhir Kejohanan Badminton Masters Indonesia yang turut diadakan di Bali, Sabtu lepas.

Berada di kedudukan ke-19 dunia, Sze Fei-Nur Izzuddin cemerlang menoktahkan kemenangan ke atas pilihan ketiga kejohanan yang juga gan-dingan ranking ketiga dunia itu dengan keputusan 21-15, 23-21 dalam tempoh 37 minit pada aksi yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Bali, Nusa Dua.

Menanti Sze Fei-Nur Izzuddin di pusingan suku akhir adalah antara wakil India, Satwiksairaj Rankireddy-Chirag Shetty dan Kang Minhyuk-Seo Seungjae dari Korea Selatan yang akan berentap dalam satu lagi aksi pusingan kedua.

Pada masa sama, perjalanan Aaron-Wooi Yik di kejohanan itu berakhir di pusingan sama selepas dikejutkan rakan senegara yang juga gandingan profesional Ong Yew Sin-Teo Ee Yi 14-21, 17-21 dalam pertarungan selama 29 minit. Keputusan itu menyaksikan Aaron-Wooi Yik terpaksa menunggu lagi untuk merangkul gelaran pertama kejohanan utama tahun ini manakala Yew Sin-Ee Yi akan membuat perhitungan menentang pasangan nombor satu dunia Marcus Fernaldi Gideon – Kevin Sanjaya Sukamuljo di suku akhir. – Bernama