Tabuan juara liga remaja bawah 16 NFABD

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JAN – Bintang pasukan Tabuan, Awangku Mohd Idzzaham Alwshahmezan bin Pengiran Metali memberikan satu aksi hebat apabila berjaya menjaringkan gol penyamaan pada masa kecederaan dengan keputusan berakhir 2-2 menentang DPMM FC untuk membantu pasukannya menjulang kejuaraan piala Liga Remaja Bawah 16 Persatuan Bolasepak Kebangsaan Negara Brunei Darussalam (NFABD) di Stadium Negara Hassanal Bolkiah, hari ini.

Pada perlawanan tersebut, gol Pasukan DPMM FC dijaringkan oleh Mohd Akram Waqeel bin Bakri dan Safwan Zawawi bin Sazalee.

Manakala itu gol Pasukan Tabuan pula dijaringkan oleh Mohd Syaherrul Affendy bin Mohd Syahmirul Nizam dan Awangku Mohd Idzzaham Alwshahmezan.

Sementara itu, Projek Ikan Pusu mengekalkan rentaknya untuk berada di kedudukan ketiga selepas menewaskan Rimba Star FC dengan keputusan 3-0.

Manakala pemain penyerang Tabuan, Awangku Mohd Idzzaham Alwshahmezan pula dinobatkan sebagai Pemain Terbaik Bawah 16. Mohd Syaherrul Affendy pula dinobatkan sebagai Penjaring Terbanyak dengan 16 gol pada enam penampilan.

Hadir menyaksikan perlawanan dan seterusnya menyampaikan hadiah kepada para pemenang ialah Pemangku Setiausaha Tetap di Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, Kol (B) Pengiran Haji Maiddin bin Pengiran Haji Said dan Timbalan Setiausaha Tetap di Kementerian Pendidikan, Dr Chin Wei Keh.

Majlis tersebut turut diselajurkan dengan penyampaian hadiah juara Kejohanan Liga Remaja Bawah 19 kepada Pasukan DPMM FC. Sementara di tempat kedua dan ketiga masing-masing dimenangi oleh Kasuka FC dan Kota Ranger FC. Mohd Syafiq Al Azim bin Sharizam daripada Pasukan DPMM FC pula dinobatkan sebagai Pemain Terbaik, sementara Mohd Aisan Aizuddin bin Abdullah Muhd Aiman dinobatkan sebagai Penjaring Terbanyak.

Juga hadir ialah Presiden NFABD, Pengiran Haji Matussin bin Pengiran Haji Matassan dan ahli-ahli Jawatankuasa Eksekutif NFABD.

Pasukan Tabuan ketika meraikan kejayaan bersama trofi kemenangan mereka.