Thursday, March 23, 2023
22.4 C
Brunei

-

Tahun pertama berpuasa sebagai isteri, Zizi Kirana bimbang

Tahun pertama berpuasa sebagai seorang isteri, penyanyi Zizi Kirana akui bimbang tidak dapat menyediakan juadah yang terbaik buat suami waktu bersahur dan berbuka.

Bagaimanapun Zizi atau nama sebenarnya, Nur Fazelah @ Zizie Mad Tahil, 37, berasa lega apabila suaminya, Yusuf Bahrin bukanlah seorang lelaki yang cerewet.

“Beberapa minggu sebelum puasa saya sudah mula risau. Adakah perlu sediakan 10 juadah berbuka dan bersahur untuk suami?

“Seminggu sebelum puasa, suami beritahu dia seorang yang ringkas dan hanya ambil makanan ringan seperti roti ketika bersahur.

“Lega juga rasanya kerana tidak perlu terlalu fikir bab makanan. Tetapi saya akan pastikan sentiasa menjaga makanan suami kerana itu tugas isteri,” katanya.

Zizi Kirana akui terasa berbeza setelah menjalankan ibadah puasa sebagai seorang isteri. – Agensi

Bercakap tentang pilihan lokasi dan juadah berbuka, kata Zizi, dia lebih senang memasak di rumah dan hanya membeli sedikit juadah tambahan untuk berbuka.

Disebabkan dua tahun terbiasa berbuka di rumah sebelum ini akibat pandemik COVID dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Zizi akui masih ada rasa ragu-ragu untuk ke tempat yang ramai orang.

“Rasanya saya masih ada perasaan paranoid untuk berada di kawasan yang terlalu ramai orang. Mungkin sudah biasa tidak bersesak seperti sebelum ini.

“Jadi saya lebih selesa di rumah. Keluar hanya jika perlu sahaja,” ujarnya. Ramadan tahun ini juga dimanfaatkan sebaik mungkin untuk tingkatkan amal ibadah selain mahu memberi fokus kepada pengurusan keluarga.

Disebabkan itu Zizi sudah memaklumkan kepada pihak pengurusan kerjayanya agar tidak menerima terlalu banyak tawaran kerja sepanjang Ramadan.

“Sebelum Ramadan saya sudah beritahu pengurus supaya tidak mengambil terlalu banyak kerja. Inilah masanya untuk saya fokus kepada keluarga dan melakukan ibadah. – Agensi

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -