Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Taikun hartanah Vietnam dituduh gelapkan AS$12.5 bilion dibicarakan

  HANOI, 5 MAC – Taikun hartanah Vietnam, Truong My Lan berdepan hukuman mati dalam perbicaraan yang bermula hari ini atas dakwaan penipuan berjumlah AS$12.5 bilion – hampir 3 peratus daripada KDNK 2022 negara dan kes penipuan kewangan terbesar Vietnam dalam rekod.

  Pengerusi syarikat hartanah Van Thinh Phat berusia 66 tahun itu didakwa menggunakan ‘ribuan syarikat hantu’, membayar rasuah kepada pegawai kerajaan dan melanggar peraturan perbankan, menurut dokumen kerajaan.

  Dia dituduh mengawal Bank Komersial Saham Bersama Saigon secara haram antara 2012 hingga 2022 dan menggunakannya untuk menggelapkan AS$12.5 bilion, tambah dokumen itu.

  85 orang lagi sedang didakwa berkaitan, termasuk seorang bekas pegawai Bank Negara Vietnam yang dituduh menerima rasuah AS$5.2 juta. Lan telah ditangkap pada Oktober 2022 dan boleh mendapat hukuman mati jika didapati bersalah.

  Dia diiringi ke mahkamah oleh pihak berkuasa sekitar jam 7 pagi. Suaminya Eric Chu Nap-kee, yang bekerja dalam hartanah di Hong Kong, turut dipanggil, lapor media kerajaan VN Express. VTP adalah antara firma hartanah terkaya di Vietnam dan projeknya termasuk bangunan kediaman mewah, pejabat, hotel dan pusat membeli-belah.

  Penahanan Lan adalah antara yang paling berprofil tinggi dalam usaha antirasuah yang berterusan di Vietnam yang mendapat momentum sejak 2022.

  Kempen yang dipanggil Blazing Furnace telah menyaksikan beribu-ribu pegawai dan eksekutif perniagaan disiasat. Ia mencapai eselon tertinggi kerajaan Vietnam pada Januari 2023 dengan peletakan jawatan bekas Presiden, Nguyen Xuan Phuc dan dua timbalan perdana menteri atas ‘tanggungjawab politik’ skandal rasuah semasa wabak COVID.

  Tetapi penganalisis menambah dorongan anti-rasuah juga telah melembapkan prospek ekonomi Vietnam dan membuatkan pelabur asing gelisah pada masa negara Asia Tenggara itu telah meletakkan dirinya sebagai rumah yang ideal untuk perniagaan yang ingin mengalihkan rantaian bekalan mereka dari China.

  Skala penipuan Lan yang didakwa telah mengejutkan, kata Linh Nguyen, penganalisis utama untuk Risiko Kawalan perundingan. Lan dituduh mengeluarkan AS$44 bilion dalam bentuk pinjaman kepada dirinya dan sekutunya antara 2012 hingga 2022, dan dokumen yang berkaitan dengan kes itu seberat 6 tan, menurut VN Express.

  “Lebih daripada 3 peratus daripada KDNK adalah sangat besar,” kata Nguyen, sambil menambah bahawa ia juga menimbulkan persoalan sama ada bank dan perniagaan lain telah ‘melakukan perkara yang sama (dan) hanya belum ditemui’. – AP

  Taikun hartanah Vietnam, Truong My Lan (tengah hadapan) diiringi ke dalam bilik mahkamah di bandar Ho Chi Minh, Vietnam, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...