Friday, September 30, 2022
23.3 C
Brunei

Taiwan batal kuarantin pengunjung Oktober ini

-

TAIPEI, 22 SEPT – Taiwan akan membuka semula sempadannya dengan menamatkan kuarantin wajib COVID bagi ketibaan bulan depan, menurut wilayah itu hari ini.

Pulau itu telah menutup sempadannya dan melaksanakan peraturan kuarantin ketat sepanjang koronavirus, mengekalkan jumlah jangkitan rendah sehingga menjejaskan perjalanan antarabangsa.

Wilayah itu mula beralih daripada strategi sifar-COVID pada April dengan mengadaptasi endemisiti sebaik sahaja penduduknya divaksinasi.

Bermula 13 Oktober, pihak berkuasa akan menghapuskan kuarantin dan meminta ketibaan untuk memantau diri sendiri selama tujuh hari, kata jurucakap kabinet Lo Ping-cheng memetik pemimpin wilayah Su Tseng-chang sebagai berkata hari ini.

Para pelawat pada masa ini perlu menjalani kuarantin mandatori tiga hari di hotel, diikuti dengan pemantauan diri selama empat hari di mana mereka dijangka untuk mengelak tempat sesak.

Perjalanan bebas visa untuk pelawat dari negara tertentu akan disambung semula mulai 29 September dan larangan kumpulan pelancongan akan ditarik balik pada Oktober, tambah Lo.

Langkah baharu itu akan membolehkan ‘orang ramai kembali ke kehidupan normal sepenuhnya, Taiwan membuka pintunya untuk mengalu-alukan kembali pelancong dan semua industri menjadi lebih aktif dan makmur’, katanya.

“Seluruh dunia kecuali China dan Taiwan sudah membuka sempadan mereka dan Taiwan sudah lambat dan terlambat,” kata Robert Kao, pakar dalam pengurusan dan operasi pelancongan di Universiti Teknologi Tainan. – AFP

Orang ramai memakai pelitup muka bagi melindungi diri daripada penularan koronavirus di Taipei, Taiwan pada 31 Ogos dan bermula pertengahan Oktober ini, ia mempertimbangkan untuk menamatkan kuarantin bagi semua ketibaan. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -