Thursday, June 1, 2023
34.4 C
Brunei

  -

  Taiwan syaki penyeludupan manusia selepas mayat warga Vietnam ditemui

  TAIPEI, 30 MAC – Polis Taiwan telah menemui mayat kira-kira tujuh warga Vietnam di laut sejak bulan lalu, kata pihak berkuasa kelmarin ketika mengumumkan penubuhan pasukan petu-gas untuk menyiasat penyeludupan manusia yang disyaki.

  Pihak berkuasa pulau itu dan pejabat perwakilannya di Vietnam akan membantu saudara-mara Vietnam mengenal pasti jenazah dan akan menyiasat pengusaha bot haram dan broker, kata Agensi Polis Kebangsaan Taiwan.

  Ia menambah bahawa pengawal pantai Taiwan akan membantu dalam siasatan.

  Asia Tenggara telah lama menjadi hab penyeludupan manusia, dengan penyeludup sering membawa penumpang dalam perjalanan berbahaya melalui Laut China Selatan ke pelbagai destinasi, termasuk Australia, Kemboja dan tempat lain.

  Lebih jauh ke utara, di Laut China Timur, kapal penangkap ikan sering terbalik disebabkan cuaca buruk atau sebab lain di perairan antara Taiwan dan Jepun.

  Secara keseluruhan, pihak berkuasa berkata mereka telah menemui kira-kira 20 mayat di laut antara 18 Februari dan 29 Mac.

  Empat mayat masih dikenal pasti, kata agensi polis itu, manakala sembilan disahkan orang Taiwan yang terjatuh ke dalam laut sama ada secara tidak sengaja atau akibat bunuh diri.

  Tiada bukti menunjukkan bahawa kematian orang Taiwan itu ada kaitan dengan mayat warga Vietnam yang ditemui di laut, tambah agensi itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -