Saturday, March 25, 2023
22.9 C
Brunei

-

Taklimat beriga panduan jimat tenaga

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 OKT – Dalam meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kepentingan pengurangan penggunaan tenaga elektrik, Jabatan Tenaga di Jabatan Perdana Menteri (JPM) melalui Bahagian Peralihan Tenaga telah mengadakan sesi pemberigaan Garis Panduan Penjimatan Tenaga, baru-baru ini.

Sesi pemberigaan yangdiadakan di Dewan Kemasyarakatan Lambak Kanan itu telah disertai oleh seramai 30 orang pemilik kedai runcit di Daerah Brunei Muara.

Sesi pemberigaan yang buat julung kalinya dilaksanakan oleh jabatan berkenaan akan dilaratkan di keempat-empat daerah yang lain dengan melibatkan sektor komersil di seluruh negara yang mana di peringkat awal adalah ditumpukan kepada kategori kedai-kedai runcit.

Sesi pemberigaan berkenaan antaranya bertujuan untuk menyemai amalan cekap tenaga bagi mengelakkan pembaziran tenaga elektrik sekali gus mempertingkatkan aspek keselamatan.

Ia juga mendukung usaha Jabatan Tenaga bagi menjimatkan penggunaan bahan bakar, mengurangkan pengeluaran karbon dan memupuk kelestarian tenaga negara.

Gambar ramai peserta yang mengikuti taklimat Garis Panduan Penjimatan Tenaga di Dewan Kemasyarakatan
Lambak Kanan, baru-baru ini. – Gambar serahan Jabatan Tenaga di JPM

Dengan mengambil kira sasaran Jabatan Tenaga bagi pengurangan penggunaan tenaga elektrik secara bersepadu di kesemua sektor menjelang tahun 2025 sebanyak 230 GWh yang mana sekitar 30 peratus adalah sumbangan daripada sektor komersial.

Objektif utama pemberigaan Garis Panduan Penjimatan Tenaga ini adalah untuk menyarankan pengurangan penggunaan tenaga elektrik di dalam premis-premis kedai runcit iaitu seperti sistem pencahayaan (lampu), pendingin hawa, peti sejuk dan barangan elektrik lain, tanpa menjejaskan fungsi premis dan keselesaan para pengguna.

Sehubungan itu, premis-premis kedai runcit dan juga orang ramai digalakkan untuk menggunakan tenaga yang boleh diperbaharui melalui pemasangan sistem fotovoltaik solar atas bumbung, sepertimana jua yang telah berjaya dilaksanakan bagi bangunan komersil Kompleks Bumiputra di Pekan Bangar pada tahun 2020.

Oleh itu, kerjasama dan sokongan padu daripada semua pemilik kedai-kedai runcit di seluruh negara adalah diperlukan agar hasrat murni kerajaan dapat dicapai ke arah menjadikan Negara Brunei Darussalam sebagai sebuah negara yang mengamalkan penggunaan tenaga elektrik yang cekap, bijak dan berhemah.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -