Tali leher jahitan tangan aksesori anggun Itali

NAPLES, ITALI – Bintang filem Marcello Mastroianni, John F Kennedy, malah Putera Charles – kesemua mereka pernah memakai tali leher buatan tangan dari sebuah kedai di Naples yang terkenal dengan busana serba indah dan hasil kerja tangan halus dengan harga yang boleh mencecah sehingga beribu-ribu dolar.

Hasil jahitan yang cermat dan teliti tidak boleh dilakukan secara gegas, meskipun permintaan untuk tali leher E. Marinella biasanya melebihi pengeluaran.

Di Naples, kedai kecil yang terletak berhampiran pantai masih tidak banyak berubah berbanding apabila ia dibuka pada 1914, dengan tingkap berbingkai kayu, candelier dan kaunter di mana tali leher mewah, biru, bintik polka atau corak potongan wajik dipamerkan.

Maurizio Marinella, 64, yang merupakan generasi ketiga mengetuai syarikat itu, berkata kejayaan keluarganya di selatan bandar Itali, yang bergelut dengan kemiskinan dan pengangguran, ‘adalah suatu keajaiban yang menakjubkan.’

“Segala-galanya bermula di ruang 20 meter persegi di Naples, di mana kesemuanya adalah lebih sukar dari tempat lain,” beritahunya kepada AFP.

Maurizio Marinella (kiri) dan anak lelakinya Alessandro bekerja di kedai kemeja dan tali leher ‘E Marinella’ di Naples. – AFP
Seorang pekerja memotong fabrik di bengkel kemeja dan tali leher ‘E Marinella’ pada 30 Jun 2020. – AFP

Tali leher yang sudah siap diletak dalam kotak di bengkel ‘E Marinella’ di Naples. – AFP

Datuk Maurizio Eugenio mahu mewujudkan ‘satu sudut kecil England di Naples’ di bandar ini dengan pemandangan Gunung Vesuvius, menawarkan kemeja dan aksesori lelaki dengan fabrik yang dihantar terus dari Selat.

Bagaimanapun, sedikit demi sedikit tali leher itu menjadi aksesori istimewa Marinella.

Tali Leher sutera masih dicetak dengan tangan di Macclesfield, England, dan tali leher itu sendiri dijahit dengan tangan di bengkel yang terletak berhampiran dengan butik, yang menggaji 20 tukang jahit.

Pelanggan setia Rudy Girardi telah mengunjungi kedai itu sejak beliau berusia remaja dan sekarang mempunyai ‘beribu-ribu tali leher Marinella,’ berharga di antara 130 hingga 215 euro.

“Tali leher adalah pakaian asas,” menurut beliau, sebagai tanda ‘hormat’ dan beliau suka tali leher Marinella disebabkan ‘penjagaannya yang amat teliti.’

Beliau menukar tali lehernya beberapa kali sehari, memilih tali leher berwar-warni pada pagi, sesuatu yang lebih berinstitusi pada tengah hari dan opsyen elegan untuk makan malam kelas tinggi.

Setiap tali leher Marinella mengambil masa 45 minit untuk dihasilkan, dengan 10 langkah kesemuanya, dari memotong kain sutera kepada jahitan, dan menambah gelung serta label.

“Ia merupakan kerja yang penuh teliti, sama seperti tukang emas. Kerja kami berdasarkan ketepatan,” kata Maria Rosaria Guarino, 60, yang telah bekerja untuk syarikat itu selama 38 tahun.

Pelanggan boleh memberi tanda nama serta menempah tali leher dengan panjang, lebar atau ketebalan mengikut cita rasa mereka sendiri.

Setiap hari, kira-kira 150 tali leher dihasilkan. Namun permintaan sebelum krisis koronavirus adalah lebih tinggi – dua kali ganda atau tiga kali ganda. Dan dalam tempoh tiga bulan sebelum Krismas, permintaan mungkin mencecah ‘900 tali leher sehari,’ kata Marinella.

Bagaimanapun, syarikat itu telah memutuskan tidak akan menghasilkan lebih banyak lagi, berkata ia menjejas kualiti. “Setiap tali leher adalah hasil seni yang unik,” kata beliau, mengakui ‘kualiti merupakan satu obsesi’ bagi diri beliau.

Personaliti dari seluruh dunia telah memakai tali leher mereka, termasuk canselor Helmut Kohl – ‘seorang berbadan besar di mana kami menghasilkan tali leher berukuran 65 sentimeter lebih panjang daripada biasa.’

Hampir setiap hari, termasuk Ahad, dari pukul 6:30 pagi, Marinella berada di kedai untuk ‘mengalu-alu, melayan pelanggan, menawarkan mereka kopi,’ dalam tradisi asli Neapolitan.

Sementara jenama itu memperoleh pendapatan berjumlah 18 juta euro pada 2019, ia dijangka mencatat kemerosotan ‘besar’ pada tahun ini disebabkan pandemik koronavirus, yang memaksa kedai ditutup, menghentikan pelancongan dan melihat banyak acara formal dibatalkan.

Sektor itu telah terjejas pada umumnya, walaupun sebelum pandemik.

Eksport tali leher dan tali leher kupu-kupu merosot sebanyak 10 peratus di antara 2015 dan 2019, dengan produk China membentuk 46.5 peratus daripada pasaran, berbanding dengan 13.6 peratus untuk Itali, menurut Pusat Dagangan Antarabansga (ITC).

Fesyen telah dipersalahkan kerana orang muda tidak suka memakai tali leher, dan sesetengah firma besar dan bank telah menjadikan pemakaian tali leher sesuatu opsyenal dan bukan wajib.

“Nasib baik, fesyen adalah bersifat kitaran. Sejak kebelakangan ini, kami telah melihat sedikit peralihan daripada pakaian kasual kepada fesyen klasik, di mana tali leher merupakan aksesori penting,” kata Alessandro Marinella, 25 tahun, yang mewakili generasi keempat syarikat.

Beliau mahu mengalih fokus firma ke arah ‘wajah menyeluruh,’ termasuk pakaian wanita, satu tindakan yang dilancarkan beberapa tahun lalu,supaya tali leher kini mewakili kurang separuh daripada hasil pendapatan walaupun reputasinya mengatasi segala-galanya. – AFP