Taliban salahkan AS

KABUL, 22 OGOS – Taliban hari ini mempersalahkan Amerika Syarikat (AS) bagi pemindahan huru-hara berpuluh-puluh ribu warga Afghanistan dan asing dari ibu negara, seminggu selepas kumpulan berhaluan keras itu kembali berkuasa dalam satu kemenangan mendadak yang mengejutkan dunia.

AS sudah memberi amaran ancaman keselamatan dan Kesatuan Eropah pula mengaku ia adalah ‘mustahil’ untuk memindahkan semua yang berisiko daripada Taliban yang berikrar untuk mentadbir lebih berlembut berbanding pemerintahan mereka dalam 1996-2001.

Namun rakyat Afghan terus cuba melarikan diri, menjadikan tragedi di lapangan terbang Kabul di mana AS dan sekutunya tidak dapat menangani jumlah besar orang yang cuba menaiki pesawat pemindahan.

“Amerika, dengan kuasa dan kemudahannya…gagal mengawal keadaan d lapangan terbang. Keamanan dan ketenangan dicapai di seluruh negara namun huru-hara di lapangan terbang Kabul,” kata pegawai Taliban, Amir Khan Mutagi.

Kementerian Pertahanan Britain hari ini mengatakan tujuh maut akibat bersesak-sesak, tanpa memberikan perincian lanjut.

Seorang wartawan menerangkan senario terdesak orang ramai di sekitar bas yang membawa mereka ke lapangan terbang.

“Mereka menunjukkan kami pasport mereka dan menjerit, ‘bawa kami bersama kamu, tolonglah bawa kami’,” katanya. – AFP

Tentera Marin AS bermain bersama kanak-kanak Afghanistan yang menunggu dibawa menaiki pesawat untuk keluar dari negara itu. –AP