Taliban tawan Daerah Nerkh

KABUL, 12 MEI – Taliban telah menawan sebuah daerah dari pasukan kerajaan Afghan di pinggir Kabul, menjelang gencatan senjata tiga hari yang dipersetujui antara pihak yang berperang, kata para pegawai.

Daerah Nerkh sekitar 40km dari bandar Afghan di wilayah kejiranan Wardak, sudah lama digunakan oleh militan sebagai pintu masuk menuju ke bandar dan melancarkan serangan maut.

Keganasan telah memuncak sejak 1 Mei ketika tentera AS mula mengundurkan lebihan tenteranya, meskipun usaha perdamaian antara Taliban dan kerajaan Afghan telah ditangguhkan.

“Keselamatan dan pasukan pertahanan membuat ancaman balas taktikal dari ibu pejabat polis di daerah Nerkh,” kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri, Tareq Arian kepada AFP.

Zabihullah Mujahid, jurucakap bagi Taliban, berkata pemberontak telah menawan kawasan itu kelmarin, menambah pejuangnya telah merampas ibu pejabat polis dan pangkalan tentera.

Kementerian Pertahanan hari ini berkata ia akan melancarkan serangan untuk memenangi semula daerah itu, rumah kepada lebih 60,000 orang.

“Angkatan komando sedang dalam perjalanan mereka,” kata Fawad Aman, jurucakap bagi kementerian pertahanan.

Sebahagian besar Wardak dan wilayah kejiranan Logar telah dikawal atau dipertikaikan selama bertahun-tahun oleh pejuang Taliban dan menjadi tapak strategik bagi militan yang berharap untuk memasuki Kabul. – AFP