Friday, December 9, 2022
22.4 C
Brunei

-

Taman Lok Kawi perlu dipindahkan

KOTA KINABALU, 24 Julai – Taman Hidupan Liar Lok Kawi di sini perlu dipindahkan ke lokasi lain berikutan ruangnya yang terhad, kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Masidi Manjun.

Beliau berkata walaupun kerajaan negeri telah mempertimbangkan tapak baharu di Sugud, Penampang, perkara itu memerlukan persetujuan penduduk kampung di situ memandangkan hutan tersebut juga tempat mereka memperoleh sumber kayu api.

“Saya percaya Sugud paling ideal. Lokasi itu paling dekat (dengan Lok Kawi),” katanya kepada pemberita selepas majlis Aidilfitri di sini hari ini.

Pada masa sama, Masidi berkata secara peribadi beliau berpandangan sudah tiba masanya satu perancangan yang jauh ke depan dibuat berhubung isu berkenaan demi faedah generasi akan datang.

Katanya taman itu juga tidak wajar dilihat sebagai zoo memandangkan kebanyakan haiwan berkenaan merupakan haiwan yang disita daripada pemilik persendirian dan perlu dilepas dalam persekitaran semula jadi, bukan dikurung seperti di zoo.

Beliau juga berharap masyarakat turut mengambil kira usaha Jabatan Hidupan Liar Sabah menjaga kebajikan haiwan di taman terbabit dalam persekitaran yang sempit.

“Mereka boleh menutup taman itu dan bebaskan hidupan liar berkenaan di hutan, namun kebanyakan haiwan tersebut memerlukan rawatan perubatan,” katanya.

Mengulas perkembangan lain, Masidi berkata pihaknya menubuhkan satu jawatankuasa yang dipengerusikan Setiausaha Tetap kementerian Datu Rosmadi Sulai, bertujuan menambah baik sistem perkhidmatan pemandu pelancong Sabah.

Ini susulan kejadian anggota dua persatuan pemandu pelancong cuba berkonfrontasi dengan seorang pemandu pelancong asing yang sedang menyambut satu kumpulan pelancong di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu baru-baru ini. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -