Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Tambah baik, ubahlah imej BSB

Baru-baru ini saya mendapat pelanggan dari luar negara yang ingin melawat ke negara ini.

Gembira saya mendengarnya apabila para pelancong ini memberikan komen-komen yang positif tentang negara kita yang dianggap begitu aman dan damai serta rakyat yang begitu baik dan peramah.

Namun, di samping komen positif berkenaan terdapat beberapa komen yang kurang menyenangkan untuk didengar. Antara yang disuarakan oleh para pelanggan saya, mereka bertanya mengapa Bandar Seri Begawan (BSB) begitu sunyi dan tidak meriah sedangkan ia merupakan ibu negara. Malah ada juga yang bertanya kenapa bangunan-bangunan di ibu kota kebanyakannya masih dalam bentuk lama sedangkan negara kita dikenali sebagai salah sebuah negara terkaya.

Saya pun cuba menjelaskan negara kita cuba mengekalkan keaslian bangunan-bangunan lama di ibu negara sebagaimana terdapat di Melaka, Malaysia. Namun, biasalah kerenah para pelancong yang serba ingin tahu, mereka menunjukkan beberapa gambar bangunan di bandar yang dibiarkan kosong dan dalam keadaan usang.

Ia juga tidak melambangkan sebuah negara yang kaya seperti mana yang diperkatakan.

Saya hanya terdiam dan terpaksa mengubah subjek. Namun satu lagi yang buat saya terkedu adalah apabila mereka turut mempersoalkan kenapa kedai-kedai di bandar lebih didominasi oleh peniaga asing dan ke mana anak tempatan?

Sehubungan itu, pihak relevan perlu melakukan pemantauan bangunan-bangunan di ibu negara sama ada memerlukan pembaikan atau pengubahsuaian dan perbanyakkan peniaga tempatan di sana.

Warganegara

Antara gambar bangunan yang dikongsikan oleh pelanggan penulis. – Gambar serahan penulis
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -