Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Tampilkan kesenian berbeza

  BEIRUT – Duduk bersendirian di sebuah kedai kecil yang terletak di Kfarhim, sebuah perkampungan di Gunung Lubnan, dengan blok tanah liat yang tidak disentuh boleh menjadi satu pekerjaan yang memerlukan tenaga yang intensif.

  Ia boleh mengambil masa selama berjam-jam untuk membuat satu tembikar. Kesilapan kecil boleh merosakkan keseluruhan tenaga kerja yang dibuat selama berjam-jam. Namun bagi Bassel Khzam, ia tidak pernah berlaku. Bou Khzam terus menikmati setiap detik yang diluangkannya di bengkelnya di Chouf, menghasilkan lukisan kreatif, tanah liat 2D yang diletakkan di atas kanvas dan kerja-kerja tembikar yang mencerminkan budaya dan tradisi Lubnan.

  Artis seni berusia 36 tahun itu mula melukis sejak dia masih kecil lagi. Apabila sudah meningkat dewasa, dia mula mempelajari teknik lukisan di Pusat Kesenian Painter, Haider Hamaoui’s Art Centre di Beirut. Apabila pelukis Haider Hamaoui meninggal dunia, Bou Khzam membuka bengkelnya sendiri dan mula membuat lukisan tentang Lubnan, menggunakan kreativiti dan imaginasinya sendiri.

  Masalah ekonomi negara

  Walau bagaimanapun, Bou Khzam tidak dapat menjual banyak lukisannya itu sejak tahun lalu kerana kelembapan ekonomi di Lubnan dan kadar pembeli di Lubnan masih rendah. Ketika inilah lelaki muda itu memutuskan untuk menghasilkan sesuatu yang baharu bagi mengembangkan perniagaannya.

  Bou Khzam menjelaskan bahawa kebanyakan produknya adalah buatan tangan 100 peratus dan memang jarang ditemui di seluruh dunia, sebab itu dia lebih suka menonjolkan kebanyakan karya-karyanya itu.

  Antara produk yang terkenal termasuk bentuk tanah liat 2D yang mengandungi wajah-wajah tokoh seperti Presiden Lubnan, Michel Aoun dan pemimpin Parti Sosialis, Walid Jumblatt.

  Kerja seni lelaki muda itu mula terkenal dalam kalangan ekspatriat Lubnan dan pelancong asing selepas dia mengambil bahagian dalam pameran seni di Lubnan yang berbeza-beza. Banyak karya Bou Khzam kini dipamerkan di kedai-kedai artisanal, tempat-tempat pelancongan di Lubnan dan kedai bebas cukai di Lapangan Terbang Beirut.

  Salah satu tiang utama kejayaan lelaki muda itu adalah keupayaannya untuk melakukan kerja seni klasik dan kontemporari tanpa memfokuskan pada peraturan yang tertentu. Bertentangan dengan kebanyakan belia muda Lubnan, Bou Khzam tidak ingin meninggalkan negaranya untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan meskipun terdapat kesulitan yang di alaminya untuk terus berjaya.

  Bagaimanapun, dia berharap pihak kerajaan Lubnan akan dapat memberikan perhatian lebih kepada bakat-bakat tempatan dengan membantu mereka mempromosikan kerja seni mereka di pasaran luar Lubnan.

  Bou Khzam berkata bahawa pihak kerajaan patut memperomosikan industri tempatan di pasaran asing di tengah-tengah keadaan ekonomi yang sukar di negara ini. – Xinhua

  Bou Khzam berharap pihak kerajaan Lubnan akan dapat memberikan perhatian lebih kepada bakat-bakat tempatan dengan membantu mereka mempromosikan kerja seni mereka di pasaran luar Lubnan. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...