Tamu Mini rangsang ekonomi rumah panjang

Oleh Daniel Lim
Gambar serahan Jawatankuasa Rumah Panjang Teraja

BELAIT, 11 OGOS – Walaupun jauh di kawasan pedalaman Belait, acara Tamu [email protected] yang diadakan di sekitar Rumah Panjang Teraja, baru-baru ini, telah menarik lebih 300 pengunjung.

Aktiviti yang pertama kali dianjurkan oleh Biro Wanita Kampung Teraja, Labi itu diadakan sebagai sebahagian daripada usaha berterusan untuk merangsang ekonomi Rumah Panjang Teraja yang terpencil. Gerai-gerai yang diadakan oleh biro dan penghuni rumah panjang berkenaan menjual pelbagai makanan dan minuman seperti Ayam dalam Buluh dan Lemang, Rabung Tuhai dalam Buluh dan banyak lagi. Dengan jumlah pengunjung yang tidak dijangkakan itu, biro wanita serta jawatankuasa Rumah Panjang Teraja merancang untuk mengendalikan aktiviti serupa pada masa hadapan bagi menyediakan peluang kepada penduduk Brunei meluangkan masa semasa sekatan perjalanan untuk meneroka keindahan semula jadi negara.

Tamu Mini seterusnya dijadualkan akan diadakan sebagai acara mingguan yang bukan sahaja bertujuan untuk menarik penduduk dekat dan jauh ke kawasan berkenaan malah memberikan peluang untuk meneroka, menghargai dan menikmati keindahan wasai dan Bukit Teraja.

Antara gerai-gerai yang didirikan semasa Tamu Mini di Rumah Panjang Teraja baru-baru ini.