Tanah runtuh landa Kupang

BANDAR SERI BEGAWAN, 2001 – Sebuah rumah menggelungsur jatuh ke atas jalan raya, sebuah lagi musnah, manakala sebuah rumah batu dua tingkat hanya menunggu masa untuk tumbang dalam kejadian tanah runtuh yang melanda Kampung Kupang, kira-kira 24 kilometer dari ibu negara.

Dalam kejadian kira-kira pukul 12 tengah hari itu, rumah tinggalan milik penduduk setempat yang terletak di bawah kaki bukit terus bergerak memenuhi sebahagian jalan raya lama menuju ke Tutong.

Bagaimanapun, pemilik rumah dan semua enam anggota keluarganya tidak berada di rumah ketika kejadian.

“Tiba-tiba saja saya mendengar bunyi kuat seperti benda runtuh dan apabila kami turun, rumah kami sudah berada di atas jalan raya.

“Saya tidak dapat menceritakan bagaimana takutnya kami melihat pokok buah-buahan sekeliling rumah turut runtuh menghempap rumah lama dan bergerak ke jalan raya seperti aliran sungai,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Anak kepada pemilik berkenaan, yang juga tuan punya rumah batu di bahagian atas kawasan terbabit berkata beliau langsung tidak melihat tanda-tanda akan berlaku kejadian itu kerana tidak berlaku hujan lebat yang boleh menyebabkan kejadian itu.

Tinjauan di tempat kejadian mendapati ada takungan air di tapak salah sebuah rumah terbabit yang dipercayai saliran air bawah tanah dan punca kejadian tanah runtuh itu.

Semua yang terbabit terpaksa ditempatkan di rumah tumpangan. Pegawai kebajikan turut berada di tempat kejadian untuk membantu mangsa berpindah sementara.

Anggota-anggota bomba dari Jerudong dan Tutong turut berada di tempat kejadian setelah menerima panggilan kecemasan dan bersiap sedia menghadapi apa juga kemungkinan.
Jentera berat Jabatan Kerja Raya turut berada di tempat kejadian bagi membersihkan jalan raya yang dihalangi oleh rumah terbabit.

Mereka mengambil masa kira-kira empat jam membersihkan kawasan jalan raya sebelum ia boleh digunakan oleh semua kenderaan.