Tanai tanggungjawab bersama pelihara kebersihan BSB

Oleh Nurdiyanah R.

Sudah menjadi lumrah masyarakat kini, apabila kita pergi membeli barangan atau makanan di pasar raya, kedai runcit, kedai buku, restoran, gerai, pasar dan lain-lain, penggunaan bahan-bahan plastik yang bukan sahaja beg plastik bahkan meliputi barangan plastik seperti tiub, pembungkus plastik, pinggan mangkuk, botol dan sebagainya bagaikan tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan kita sehari-hari.

Namun realitinya sedar atau mungkin tanpa disedari, penggunaan bahan plastik secara berlebihan tanpa dikawal telah menyebabkan berlakunya pencemaran sisa plastik sehingga mencetuskan pelbagai kesan negatif terhadap alam sekitar dan kesihatan manusia.

Alam sekitar merupakan ciptaan Illahi yang begitu berharga kepada kesejahteraan seluruh kehidupan. Bukan hanya bernilai dalam kehidupan manusia tetapi juga kepada pelbagai jenis haiwan dan hidupan meliputi daratan dan lautan.

Pastinya alam sekitar yang tidak tercemar memberikan kita suasana yang selesa dan menenangkan. Persekitaran yang bersih membolehkan kita menyedut udara yang segar.

Oleh yang demikian dalam meniti persekitaran yang semakin mencabar ini meliputi ancaman pencemaran darat, laut dan udara ini, adalah menjadi kewajipan setiap individu untuk memahami, menghargai dan menyumbang kepada persekitaran bersih dan sihat.

Dengan matlamat untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan serta menggalakkan penglibatan dalam sama-sama berganding bahu mengekalkan kebersihan dan kehijauan Bandar Seri Begawan (BSB), Green Brunei akan mengadakan Kempen Bandarku Bersih dan Kempen Bandarku Bebas Botol Plastik semasa acara kemuncak Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan (HK) Negara Brunei Darussalam ke-37 pada 23 Februari ini.
Penggunaan bahan plastik secara berlebihan tanpa dikawal telah menyebabkan berlakunya pencemaran sisa plastik sehingga mencetuskan pelbagai kesan negatif terhadap alam sekitar dan kesihatan manusia.
Meskipun barangan plastik seperti tiub dan beg plastik tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan kita sehari-hari, bagaimanapun kita perlu mengawal pengunaannya dengan inisiatif pengurangan bahan plastik.

Kempen Bandarku Bersih, Bebas Botol Plastik

Sehubungan dengan itu, dengan matlamat untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kepentingan menjaga kebersihan serta menggalakkan penglibatan dalam sama-sama berganding bahu mengekalkan kebersihan dan kehijauan Bandar Seri Begawan (BSB), Green Brunei akan mengadakan Kempen Bandarku Bersih dan Kempen Bandarku Bebas Botol Plastik semasa acara kemuncak Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan (HK) Negara Brunei Darussalam ke-37 pada 23 Februari ini.

Kedua-dua kempen yang merupakan kali kedua diadakan di ibu negara ini akan melibatkan para sukarelawan dalam mendukung usaha Jabatan Bandaran untuk membersihkan kawasan Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien dan sekitarnya sewaktu acara dijalankan. Orang ramai diingatkan untuk menggunakan tong-tong sampah yang disediakan dan tidak membuang sampah merata-rata.

Di bawah Kempen Bandarku Bersih Bebas Botol Plastik, pihak Green Brunei akan bekerjasama dengan syarikat pembekal air minuman dan swasta untuk menyediakan dispenser air di tempat-tempat yang tertentu di sepanjang jalan perbarisan menuju ke Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien.

Kedua-kedua kempen berkenaan dikendalikan dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi (JASTRe), Kementerian Pembangunan dan disokong oleh Urus Setia Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-37, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS) dan Bahagian Khidmat Bantu, Jabatan Bandaran Bandar Seri Begawan, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri.

Bersama patuhi SOP

Perlu diingat bahawa semasa kempen dijalankan, prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 Kementerian Kesihatan juga ditekankan oleh pihak Green Brunei. Langkah-langkah yang akan diambil termasuk sukarelawan dan ahli jawatankuasa (AJK) akan memakai penutup mulut dan hidung dan sarung tangan, menjaga penjarakan sosial sekurang-kurangnya 1 meter semasa berbaris di kem dispenser air dan pensanitasi tangan disediakan di setiap kem dispenser air.

Hanya sukarelawan dan AJK dibenarkan untuk menuang air di dalam gelas kertas dan mengisi botol orang ramai di kem-kem dispenser air. Selain itu, orang ramai juga tidak dibenarkan untuk mengambil air atau mengisi botol air mereka sendiri bagi mengurangkan risiko cross contamination.

Oleh yang demikian, bersama-samalah kita berganding bahu dalam menjayakan kempen ini demi mengurangkan penggunaan botol plastik sepanjang acara sambutan diadakan bagi menyokong Inisiatif Bebas Botol Plastik yang telah dilancarkan oleh JASTRe, Kementerian Pembangunan, pada Jun 2018 sempena Hari Alam Sekitar Sedunia.

Di samping itu, ia juga bagi menyokong Protokol Hijau yang telah dilancarkan oleh Kementerian Pembangunan pada bulan lepas.

Bawa botol atau cawan guna semula

Debaran sambutan memperingati hari kemerdekaan tanah air kita semakin dekat dan pastinya disambut dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan, namun apa yang perlu diingatkan ialah tanggungjawab kita sebagai masyarakat dalam memelihara alam sekitar di bumi kita berpijak ini. Apakah sumbangan awda dalam melestarikan alam sekitar?

Begitu penting untuk kita menyedari bahawa persekitaran yang sihat adalah persekitaran yang dapat menjamin kehidupan masyarakatnya ke arah budaya yang sihat. Dengan menanamkan aura positif dalam kepelbagaian aspek kehidupan termasuklah kepada alam sekitar, ianya akan dapat terus melindungi dan memelihara keindahan alam semula jadi sehingga ia dapat dinikmati oleh generasi akan datang.

Bawalah botol atau cawan guna semula sendiri sewaktu acara sambutan nanti. Isi secara percuma di tempat-tempat yang disediakan iaitu di lima lokasi yang telah ditetapkan oleh pihak Green Brunei. Jaga kebersihan dan minumlah air secukupnya untuk kesihatan bersama!