‘Tanam 10 pokok untuk setiap anak damit baru lahir’

BUDAPEST, 17 FEB – Perdana Menteri Hungary Viktor Orban berjanji semalam akan menanam 10 batang pokok untuk setiap anak damit baru lahir, dalam satu langkah untuk mengatasi perubahan iklim.

Pengumuman itu adalah sebahagian daripada ‘pelan tindakan iklim’ yang dilaksanakan oleh kerajaan pada minggu lalu, kata perdana menteri nasionalis itu.

“Kami akan menanam 10 pokok untuk setiap anak damit yang lahir, yang akan menambah kawasan hutan negara sebanyak 27 peratus menjelang tahun 2030,” kata perdana menteri dalam ucapan tahunan kepada negara.

Beliau tidak memberikan sebarang butiran lanjut.

Orban pada bulan lalu menggambarkan pelan iklim sebagai pendekatan ‘demokratik Kristian’ dalam mengatasi pemanasan global – satu label yang sering digunakannya untuk dasar beliau, termasuk tentangannya terhadap penghijrahan dari negara Islam.

Pelan Tenaga dan Iklim Negara menetapkan sasaran termasuk 90 peratus penghasilan elektrik karbon-neutral pada tahun 2030, kebanyakannya dari tenaga nuklear dan solar.

Orban semalam berikrar akan menghapus tempat buangan sampah haram pada Julai, mengharam plastik boleh buang, hanya mempunyai bas elektrik di bandar pada 2022 dan ‘membiayai dasar hijau perusahaan saiz kecil dan sederhana’. – AFP

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban menyampaikan ucapan tahunan di dewan persidangan Varkert Bazaar di Budapest, Hungary pada 16 Februari. – AP