Tangani segera masalah bekalan air berulang

Saya salah seorang penduduk di kawasan Simpang 843-8-51, Kampung Parit, Jalan Pengkalan Batu ingin meminta pihak relevan untuk menangani permasalahan yang saya dan penduduk hadapi di kawasan terbabit. Apa yang saya cuba bangkitkan ialah masalah berulang dan berpanjangan mengenai isu ketiadaan bekalan air setiap hari yang berlaku selepas subuh shingga tengah malam sejak bulan Julai lalu sehingga ke hari ini.

Berikutan masalah itu, kami berdepan kesukaran mendapatkan bekalan air untuk memasak dan mandi lebih-lebih lagi semasa penularan wabak COVID-19 ini yang amat memerlukannya terutama penduduk yang bekerja sebagai barisan hadapan untuk membersihkan diri.

Ketiadaan bekalan air ini lebih merumitkan bagi penduduk yang tidak mempunyai tangki air yang terpaksa menunggu keberadaan air selepas tengah malam untuk mengisi baldi-baldi setiap hari.

Perkara ini sudah dibuat aduan berulang-ulang kali kepada pihak relevan namun alasan yang diberikan oleh pihak relevan disebabkan air tidak kuat dari paip utama. Namun sampai bila kami akan menghadapi masalah ini? Sedangkan apa yang dijanjikan hanya tinggal janji kerana sehingga kini belum ada sebarang tindakan yang diambil oleh pihak relevan menanganinya.

Jawapan pihak relevan seolah-olah tiada apa yang dapat dilakukan untuk menyelesaikan isu ini.

Justeru kami berharap pihak relevan memberikan penjelasan yang jitu dan memberikan penyelesaian terhadap isu yang sudah lama di tanggung penduduk simpang ini dengan segeranya.

Penduduk Kampung