Tuesday, September 27, 2022
22.3 C
Brunei

Tarian harimau hidupkan kembali warisan Cina di Malaysia

-

KUALA LUMPUR – Malam telah menjelma apabila sinaran matahari terbenam menyusut ke dalam kegelapan. Terletak di taman perindustrian di pinggir Subang berhampiran ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur, lampu masih menyala di gudang, gendang dan simbal yang bergema berterusan boleh didengari di luar pagar.

Satu kelibat berbulu kuning dengan jalur harimau melompat ke atas tiang dengan mudah, seolah-olah ia menentang graviti sambil menari mengikut irama pukulan gendang. Ia bukan Singa Cina biasa dalam pelbagai warna yang biasa digunakan oleh masyarakat. Sebaliknya, ia adalah ‘raja’ yang menari, seekor harimau yang telah kembali selepas bertahun-tahun.

Harimau itu, kelihatan garang dengan sepasang kening lebatnya, kelihatan menawan dengan sepasang mata yang berkelip dan seakan tersenyum sambil menunjukkan taring putih.

Siow Ho Phiew, 67, yang kekal meminati seni Tarian Singa Cina lebih separuh hayatnya, sedang melatih perantisnya manakala lebih banyak latihan dilakukan menjelang Tahun Baharu Cina (TBC) semakin hampir.

Master Siow, diberikan gelaran itu kerana kepakarannya, giat mempromosikan persembahan tarian singa tradisional di Malaysia. Di bawah bimbingan beliau, kumpulan tarian singa Kun Seng Keng bandar Muar dari Johor telah mendapat reputasi sebagai ‘raja singa’ dengan berpuluh-puluh kemenangan dalam kejohanan tarian singa di dalam dan luar negara.

Kelihatan Siow Ho Phiew (kiri) melatih ahli tarian singa Hong Teck Subang untuk melakukan tarian harimau. – Xinhua
Ahli kumpulan tarian singa Hong Teck Subang mempersembahkan tarian harimau semasa rakaman persembahan untuk Tahun Baharu Cina di Kuala Lumpur, Malaysia. – Xinhua

Dalam temu bual dengan Xinhua baru-baru ini, Master Siow berkata tarian singa dan naga Cina telah menjadi persembahan semasa perayaan TBC di Malaysia. Siow memberitahu Xinhua idea tarian harimau boleh dikesan sejak 2010, kerana dia berharap dapat menyuntik beberapa elemen baharu ke dalam warisan budaya Cina di Malaysia.

“Tiada siapa yang pernah melihat naga, tetapi tarian singa dan naga yang dicipta oleh orang Cina berakar umbi dalam hati semua orang dan sangat popular. Jadi tarian harimau juga akan berkesan,” kata Master Siow.

Namun, ia bukanlah satu perjalanan yang mudah untuk Master Siow, boleh dikatakan pencipta tarian harimau di Malaysia untuk membuat koreografi tarian itu.

Siow berkata, reka bentuk, irama dan gerak tari harimau berbeza dengan tarian singa walaupun ada sedikit persamaan. Beliau mencipta gerak tari yang menonjolkan ciri-ciri harimau yang gagah dan lincah berdasarkan aksi harimau sebenar. Dia juga melaraskan gendang untuk tarian harimau menjadi agak lembut dengan hanya sedikit simbal yang menderu.

“Malaysia adalah sebuah negara yang mempunyai hutan hujan tropika yang indah. Terdapat harimau dalam lambang negara juga. Saya percaya tanah ini sememangnya sesuai untuk penciptaan tarian harimau,” kata Siow.

Master Siow menekankan dia berharap perantisnya akan mewarisi lebih daripada sekadar teknik dalam tarian singa, tetapi juga untuk mewarisi budaya dan semangat Cina di dalamnya. Beliau meringkaskan falsafahnya kepada lapan kebaikan, yang terdiri daripada kesetiaan, integriti, ketabahan, keberanian, kebijaksanaan, keikhlasan, keharmonian dan tatasusila.

Di tengah-tengah pandemik COVID-19, tarian harimau hasil ciptaan Master Siow 12 tahun lalu telah diberi nafas baharu dan bukannya sekadar persembahan sambutan perayaan yang bertuah.

“Kami berharap dapat menyebarkan lebih banyak aura positif melalui tarian harimau aneh kami, dan memberikan senyuman di wajah semua orang. Kekal selamat, dan semoga tahun hadapan yang bahagia dan damai,” kata Siow. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -