Taufan Conson landa timur Filipina, bekalan elektrik terjejas

MANILA, FILIPINA, 7 SEPT – Taufan kuat telah menghempas timur Filipina pada Selasa, membawa angin kuat yang menyebabkan bekalan elektrik terputus di beberapa wilayah.

Taufan Conson membawa angin 120kmsj dengan angin kencang sehingga 150kmsj, membuat pendaratan di pekan pantai Hernani di wilayah Samar Timur sebelum melanda wilayah Samar berdekatan, perkhidmatan cuaca negara itu berkata.

“Kami hanya mengalami kerosakan kecil di sini, syukur,” Gabenor Samar Timur, Ben Evardone berkata dalam satu pesanan ringkas. Beliau berkata bahawa kerja-kerja telah digantung di pejabat-pejabat kerajaan.

Pengendali sistem tenaga, National Grid Corporation Filipina berkata, beberapa talian transmisi telah terjejas. Gangguan bekalan elektrik dilaporkan di wilayah-wilayah Samar Timur, Samar dan Leyte.

Pegawai-pegawai setempat melaporkan beberapa kejadian banjir di Bandar Tacloban.
Biro cuaca berkenaan berkata lewat petang hari ini bahawa Coson telah menjadi lemah kepada ribut tropika kuat ketika ia bergerak ke barat timur barat di Laut Sibuyan. Kelajuan angin berkurangan kepada 100kmsj, katanya.

Biro cuaca itu telah memberi amaran mengenai angin membawa kemusnahan dan hujan lebat dalam tempoh 18 jam di sebahagian tujuh wilayah termasuk Quezon, Masbate, Albay dan Samar.

Rantau metro Manila kini berada di bawah amaran tahap 1, yang bermakna bahawa angin kuat dijangkakan dalam tempoh 36 jam seterusnya. – AFP