Tayang kemewahan di tengah kemelut ekonomi

BANGKOK – Tatkala koronavirus melumpuhkan ekonomi di seluruh dunia, ahli perniagaan Thai, Yod memutuskan untuk membeli sebuah kereta Lamborghini berwarna hijau dengan harga AS$872,000 untuk dirinya.

Yod memilih kereta sport mewah Huracan EVO yang ditempah khas di Bangkok, sebuah bandar jutawan dengan ekonomi mewah tidak terkesan oleh krisis yang membelenggu seluruh ekonomi Thailand.

Dengan pelancongan dan eksport terjejas akibat pandemik, pertumbuhan Thailand mungkin menyusut sebanyak 10 peratus pada tahun ini, menyebabkan jutaan penduduk kehilangan kerja. Namun dalam ekonomi berpecah, terdapat ramai orang yang kebal kepada krisis ekonomi berpunca daripada COVID-19.

Thailand menjadi tempat tinggal kepada jutawan kesembilan paling ramai di dunia, menurut Senarai Kekayaan Global Laporan Hurun 2020 di China.

Di antara mereka dengan kekayaan yang tidak terbilang adalah Yod – nama penuh Thanakorn Mahanontharit – yang tidak terhalang dengan cukai import kereta mewah ‘amat tinggi’ di Thailand yang mencecah sehingga 80 peratus apabila beliau membuat pembeliannya pada Mac.

Thanakorn Mahanontharit, juga dikenali sebagai Yod, memasuki kereta Lamborghini semasa sesi ujian untuk pelanggan di Bangkok. – AFP
Pekerja menampal pelekat sementara pada kereta Lamborghini semasa acara Kelab Lamborghini Thailand di bilik pameran di Bangkok. – AFP

“Kereta ini membuat diri saya rasa seperti David Beckham,” beritahu ahli perniagaan petrokimia yang berasal dari Bangkok ini kepada AFP.

“Apabila anda membuka pintu kereta, semua orang memandang anda seolah-olah anda seorang selebriti terkenal.”

Ferrari, Rolls-Royce dan Lamborghini semuanya telah melancarkan model mewah di Bangkok dalam tempoh pandemik, kereta dengan harga di antara AS$750,000 dan AS$1.2 juta.

Ia merupakan satu pertaruhan ke atas kekayaan di Bangkok.

Kenderaan bernilai jutaan dolar itu diperagakan di ibu negara pada minggu lalu apabila konvoi 40 kereta yang menarik perhatian dari Kelab Lamborghini Thailand berjalan melalui bandar ibu negara untuk pemanduan sehari ke resort berhampiran.

Kereta Lamborghini ‘menarik golongan individu yang amat kaya,” kata Matteo Ortenzi, ketua eksekutif untuk Automobili Lamborghini di rantau Asia Pasifik.

Timbulnya “minat dan permintaan berterusan dari Thailand, salah satu pasaran paling penting kami di Asia Tenggara,” tambah beliau.

Yod berkata pembelian kereta mewahnya merupakan penyempurnaan impian seumur hidup.

“Ia mencerminkan kejayaan anda, ia tidak bermakna saya adalah lebih baik daripada anda,” beritahunya kepada AFP. “Ia mengenai kerja keras saya dan menikmati apa yang dicapai dengan kejayaan ini.”

Namun kebanyakan penduduk Thai berada dalam situasi hidup yang berlainan.

Negara itu merupakan salah sebuah negara yang mempunyai hak sama taraf paling rendah di Asia.

Thailand dipimpin oleh raja berperlembagaan yang amat kaya dan di-sokong oleh segelintir dinasti keluarga dengan memonopoli perniagaan merangkumi segala-galanya termasuk cukai bebas kepada kedai serbaneka.

Kekayaan mereka telah meningkat di bawah pimpinan kerajaan tentera selama enam tahun yang telah menganugerahkan kontrak besar kepada mereka, sementara ekonomi lebih luas telah merosot.

“Satu peratus daripada penduduk memiliki dua pertiga daripada negara,” kata Thitinan Pongsudhirak, penganalisis politik dari Universiti Chulalongkorn, Bangkok, mengingatkan ketidaksamaan kekayaan sedang memarakkan satu krisis politik.

Sementara itu, ramai lagi yang sedang bergelut untuk bertahan.

Petani terkesan tatkala permintaan bergelut kembali kepada tahap sebelum virus dan pengiriman dari pendatang ke bandar tersebut semakin berkurangan, sementara kelas pertengahan bandar sedang berdepan krisis wang tunai yang boleh dilihat dalam pinjaman tidak berbayar dan yuran sekolah.

Akibatnya, hutang keluarga diramalkan meningkat kepada 88 hingga 90 peratus daripada Keluaran Dalam negara Kasar (KDNK) pada akhir tahun ini, menurut nota penyelidikan Kasikornbank.

Angka kerajaan meramalkan pandemik mungkin meninggalkan 8.4 juta kehilangan kerja, lebih satu suku di antara bekerja dalam sektor pelancongan yang menjana pendapatan tetap. Ia akan menghapus pemerolehan yang dicapai dalam tempoh dua dekad lalu, yang melihat berjuta-juta penduduk keluar daripada kemiskinan disebabkan eksport Thailand, pengeluaran dan pelancongan yang berkembang pesat.

Walaupun sebelum pandemik melanda, jumlah penduduk yang hidup dalam kemiskinan telah meningkat sebanyak hampir dua juta kepada 6.7 juta, menurut satu laporan oleh Bank Dunia pada Mac.

Sekarang, tatkala pandemik melumpuhkan ekonomi, kelas pertengahan dan kerja ‘tidak dilindungi sepenuhnya,” kata Pavida Pananond, seorang pakar akademik di Sekolah Perniagaan Thammasat.

Namun golongan berada menikmati tahap ‘imuniti kewangan’ daripada krisis.

Tanda-tanda kemewahan boleh dilihat di merata tempat di Bangkok.

Rumah bernilai di antara AS$1 hingga AS$5 juta dijual laris, menurut agensi hartanah CBRE Thailand, sementara kondominium di kawasan mewah Mandarin Oriental direbut meskipun harga AS$14,200 satu meter persegi – jauh lebih mahal daripada kawasan paling mewah di barat London.

Akaun-akaun Instagram ‘Hi-So’ (Persatuan Elit) di Thailand juga mendedahkan pemandangan glamor yang langsung tidak terjejas oleh kehidupan normal baharu – sesi yoga di pantai asli, parti kapal persiaran dan resepsi champagne.

“Mereka mempunyai wang dan mereka boleh menghabiskannya pada bila-bila masa,” kata Naphalai Areesorn, ketua penyunting majalah fesyen dan komuniti Tatler Thailand.

Tarikan untuk menjadi ahli ‘Hi-So’ tersebar di seluruh masyarakat Thailand, kata beliau, menjelaskan bahawa wang – terutamanya apabila menunjuk-nunjuknya – merupakan jalan pintas menyertai golongan elit Thailand, yang pernah satu ketika ditakrifkan sebagai memiliki ‘asuhan’ yang betul dan pendidikan.

“Masih timbulnya satu sistem kelas di sini, mungkin ia datang daripada sejarah sistem feudal,” kata beliau.

Memasuki Masyarakat Elit dan kekal di sana, lebih merupakan ‘satu aspirasi’ untuk kebanyakan penduduk di Bangkok ‘sama ada anda mampu ataupun tidak.’ – AFP