Monday, October 2, 2023
23 C
Brunei

  -

  Tayangan dokumentari rai ulang tahun kelahiran PM Bangladesh

  Oleh Mu’min Karim

  BANDAR SERI BEGAWAN, 28 SEPT – Bagi meraikan ulang tahun kelahiran Perdana Menteri Bangladesh, Puan Yang Terutama Sheikh Hasina yang ke-76, Suruhanjaya Tinggi Bangladesh di Negara Brunei Darussalam telah menganjurkan tayangan dokumentari bertajuk Hasina: A Daughter’s Tale di Dewan Teater, Universiti Teknologi Brunei (UTB), hari ini.

  Hadir pada acara itu ialah Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh ke Negara Brunei Darussalam, Puan Yang Terutama Nahida Rahman Shumona, ketua-ketua perwakilan asing dan Presiden Persatuan Siswazah Negara Brunei Darussalam, Pengiran Hajah Zabaidah binti Pengiran Haji Kamaluddin.

  Dokumentari tersebut mengisahkan kehidupan anak perempuan kepada bekas presiden Bangladesh yang juga dikenali sebagai Bapa Bangsa Sheikh Mujibur Rahman atau lebih mesra dikenali sebagai Bangabandhu.

  Hasina dilahirkan pada 28 September 1947 dan kehilangan ibu bapa serta ahli keluarga tercinta yang lain pada 1975 apabila dibunuh dengan kejam oleh beberapa pengkhianat.

  Pembunuhan keluarganya itu merupakan kenangan paling tragis bagi Hasina dan adik perempuannya, Sheikh Rehana yang turut terselamat.

  Dokumentari berkenaan menceritakan pengalamannya bersama ahli keluarga bermula dari zaman kanak-kanaknya di Tungipara, Gopalganj hingga kehidupan mereka dalam buangan berikutan kekejaman 1975 sehingga akhirnya mereka kembali ke tanah air Bangladesh.

  Acara tersebut turut menyaksikan sesi perbincangan mengenai dokumentari berkenaan yang dikendalikan oleh Dr Malai Zeiti binti Sheikh Abdul Hamid dan disertai oleh beberapa mahasiswa UTB, Awang Muhammad Aqil @ Muhammad Arib bin Abas, Awang Muhammad Wazef Mubarak bin Mohamad Fauzzy dan Dayang Amirah Syahirah binti Sahari. Mereka berkongsi pengalaman, perasaan dan pengajaran yang mereka perolehi selepas menonton dokumentari tersebut.

  Dalam pada itu, PYT Nahida Rahman Shumona menyampaikan penghargaan kepada hadirin atas kesudian mereka menonton dokumentari itu.

  PYT Nahida Rahman Shumona ketika menyampaikan ucapan alu-aluannya.
  Antara yang sama-sama hadir menonton tayangan dokumentari berkenaan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan