Taylor Swift raih pendapatan tertinggi 2016

LOS ANGELES – Bagaikan judul lagu dendangannya, Wildest Dreams, Taylor Swift menjulang ke puncak tertinggi apabila menduduki tempat pertama dalam senarai pemuzik dan selebriti yang memperoleh pendapatan terbesar sepanjang 2016.

Mengikut majalah Forbes, penyanyi berusia 27 tahun itu memperoleh AS$170 juta sepanjang tahun lalu.

Tahun sebelumnya, Swift disenaraikan majalah Rolling Stone sebagai penyanyi yang menerima bayaran tertinggi pada konsert siri jelajahnya, The 1989 World Tour di 85 bandar di selurun dunia.

Pada siri konsert itu, Swift memperoleh pendapatan kasar AS$4.3 juta bagi setiap bandar yang dikunjungi. One Direction diletakkan di tangga kedua dengan nilai pendapatan sebanyak AS$110 juta, sekali gus menjadikan mereka kumpulan ‘boyband’ yang memperoleh pendapatan tertinggi.

Berada pada kedudukan ketiga, Adele dilaporkan memperoleh pendapatan tahunan AS$80.5 juta daripada hasil penjualan albumnya, 25 serta konsert jelajahnya, Adele Live 2016.

Penyanyi legenda, Madonna tersenarai pada tangga keempat dengan pendapatan sebanyak AS$76.5 juta. Ini diperoleh daripada penganjuran siri jelajahnya, Rebel Heart Tour dan pelantikannya sebagai duta minyak wangi.

Rihanna mengekalkan kedudukannya dalam senarai lima teratas dengan pendapatan sebanyak AS$75 juta.

Senarai yang dikeluarkan majalah itu direkodkan berdasarkan keuntungan bersih pemuzik dan selebriti sebelum ditolak bayaran pengurusan bermula dalam tempoh setahun mulai 1 Jun 2015 hingga 1 Jun 2016.