TCY Motors bawakan jenama DFSK

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 JULAI – TCY Motors akan membawakan kenderaan jenama DFSK atau Dongfeng Sokon ke Brunei dengan pelancaran SUV DFSK Glory 560 yang baharu, sebagai yang pertama daripada banyak lagi tawaran-tawaran di samping kenderaan komersial yang ringan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan TCY Motors, DFSK adalah usaha sama Dongfeng Motor (berada di tempat ke-82 tahun lalu dalam Fortune Global 500) dan Sokon Group.

Sejarah DFSK dapat dikesan kembali pada Dongfeng Motor Group, China, yang ditubuhkan pada 1969.

Sebagai syarikat pembuatan kenderaan global, Dongfeng Motor telah bekerjasama de-ngan banyak syarikat automobil antarabangsa seperti Peugeot SA dan Renault di Perancis, Kia di Korea, Honda, Infiniti dan Nissan di Jepun.

Berpangkalan di Hubei, Dongfeng Motor Corporation adalah kumpulan auto ketiga terbesar di China dengan jumlah keseluruhan aset RMB 240.2 bilion (lebih AS$34 bilion) dan seramai 176,000 pekerja.

Perniagaan utama DFM merangkumi rangkaian kenderaan komersil, kenderaan penumpang, kenderaan tenaga baharu, enjin, bahagian dan komponen auto serta perniagaan berkaitan auto yang lain, dengan skala perniagaan melebihi 3.8 juta unit.

SUV Glory 560 tujuh tempat duduk berjenama DFSK yang akan diperkenalkan ke pasaran Brunei. – Gambar serahan TCY Motors