TDDB sambut ulang tahun jubli intan secara maya

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 NOV – Tentera Darat Diraja Brunei (TDDB), kelmarin, telah meraikan sambutan jubli untan secara dalam talian mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Hadir selaku tetamu kehormat ialah Pemerintah TDDB, Brigedier Jeneral Dato Seri Pahlawan Haji Muhammad Haszaimi bin Bol Hassan. Turut hadir ialah timbalan pemerintah TDDB, ketua staf TDDB, pegawai-pegawai, sarjan mejar dan anggota TDDB.

Menurut kenyataan Kementerian Pertahanan, majlis dimulakan dengan nyanyian lagu kebangsaan diikuti dengan sesi bergambar ramai secara maya dan bacaan Sayyidul Istighfar serta bacaan Surah Al-Fatihah.

Kemudian, majlis diteruskan dengan penyampaian perutusan daripada pemerintah TDDB yang menyatakan bahawa penubuhan TDDB adalah detik perintis yang mencorak perkembangan TDDB hingga ke hari ini.

Beliau menekankan mengenai mempertahankan legasi rejimentasi tentera yang
unik dan juga sebagai mekanisme perpaduan selaku pasukan tentera serta mengongsikan strategi TDDB melalui empat falsafah operasi iaitu pencegahan, atur gerak, kesungguhan dan kebolehmandirian dan juga menyentuh mengenai ‘12 Falsafah Pemerintahan’ beliau.

Brigedier Jeneral Dato Seri Pahlawan Haji Muhammad Haszaimi bersama antara warga TDDB yang menghadiri majlis sambutan secara maya itu. – Gambar serahan Kementerian Pertahanan

Pemerintah TDDB juga mengucapkan penghargaan atas dedikasi dan pencapaian anggota TDDB, termasuk penglibatan TDDB dalam operasi negara dalam mencegah dan melawan pandemik COVID-19 dan juga misi-misi antarabangsa.

Beliau juga mengongsikan usaha TDDB untuk memperkembangkan keupayaan dalam pengawasan, keupayaan khusus, kebolehgunaan dan doktrin serta menekankan kepentingan serviceability kelengkapan dan baik pulih kenderaan untuk meningkatkan keupayaan tempur TDDB.

Sempena sambutan Jubli Intan TDDB tahun ini, tayangan klip video khas sempena Sambutan Jubli Intan TDDB, Sekolah Infantri sempena penyerapan unit tersebut di bawah TDDB dan pelancaran buku-buku serta majalah TDDB sempena Jubli Intan TDDB seperti Land Force Doctrine Development Handbook 2021, Buku Projek Titian Amal 2007-2021 dan Majalah Semangat Waja juga dimainkan.

Ia telah menunjukkan pencapaian TDDB semenjak penubuhannya 60 tahun yang lalu serta menunjukkan hala tuju TDDB pada masa yang akan datang.

Majlis kemudian diakhiri dengan bacaan ikrar dan Doa Penutup.