Saturday, February 4, 2023
28.9 C
Brunei

-

Teachmeguru KKBT lancar Program Mumtaz 2022

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 APRIL – Teachmeguru Kelab Komuniti Belia Transformasi (KKBT), petang tadi, telah melancarkan Program Mumtaz 2022 pada majlis yang berlangsung secara maya melalui aplikasi Zoom.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis dan seterusnya berkesudian menyempurnakan pelancaran ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abiddin.

Dalam ucapannya, Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan menjelaskan bahawa program percuma bagi golongan memerlukan itu tinggi ertinya. 

Beliau menzahirkan setinggi penghargaan dan mengucapkan tahniah atas pencapaian cemerlang yang diperolehi dalam program Mumtaz pada tahun lalu di mana para pelajar yang menyertai program tersebut telah mencapai sekurang-kurangnya keputusan 2A di mana lima orang daripadanya juga mendapat keputusan 4A dan seorang murid lagi mendapat keputusan 5A.

Program berkenaan adalah untuk memberikan bimbingan kelas tuisyen secara percuma kepada pelajar-pelajar Tahun 6 yang akan menduduki Penilaian Sekolah Rendah (PSR) yang kurang berkemampuan dan sangat-sangat memerlukan bantuan dari segi akademik. 

Ia memberikan peluang kepada pelajar-pelajar tersebut untuk meningkatkan lagi prestasi akademik mereka dan memperluaskan pengetahuan mereka mengenai semua mata pelajaran PSR.

Selain itu, program juga bertujuan untuk membantu dan mencerahkan lagi masa depan pelajar-pelajar yang kurang berkemampuan berkenaan. 

Pada tahun ini, seramai 55 orang pelajar terlibat dalam program berkenaan yang diharap akan dapat memperolehi keputusan yang baik dan cemerlang untuk peperiksaan PSR yang akan diduduki.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -