Saturday, June 10, 2023
22.5 C
Brunei

  -

  Teater boneka ceria kanak-kanak di Tebing Barat

  RAMALLAH – Sukar untuk tidak tertarik dengan semangat Diana al-Suwaiti, seorang seniman Palestin yang mengetuai rombongan lima anggota untuk mengadakan pertunjukan boneka secara percuma dari sebuah kawasan kejiranan ke kawasan lain di Tebing Barat untuk mempesonakan kanak-kanak dan ibu bapa.

  Karavan mereka ditukar daripada bas mini dan dihias dengan teliti, sentiasa menarik perhatian apabila ia lalu di jalanan. Sebaik sahaja tempat pertunjukan ditentukan, mereka akan memasang ‘peti teater’, sebuah pentas bergerak yang diperbuat daripada kayu yang boleh dileraikan dengan cepat dan diletakkan di belakang kenderaan.

  Pemain boneka yang berpangkalan di Hebron ini memberitahu Xinhua dia mencetuskan idea jelajah itu pada 2019 selepas melihat banyak kawasan kejiranan tempatan kekurangan tempat kebudayaan akibat ketegangan dan konflik sporadik antara Palestin dan tentera Israel.

  “Selama bertahun-tahun, kami mengalami kemerosotan dalam kehidupan budaya, yang menjejaskan sikap kanak-kanak secara negatif, memandangkan mereka dimanjakan dengan telefon pintar untuk berhibur,” kata wanita berusia 36 tahun itu.

  “Hasilnya sangat buruk kerana kanak-kanak lebih suka menyendiri dan juga bersikap ganas. Jadi saya memutuskan untuk mencari teater buatan tangan saya untuk memberi peluang kepada kanak-kanak untuk berkumpul (secara peribadi) dan berinteraksi antara satu sama lain,” kata al-Suwaiti.

  Kelihatan Diana al-Suwaiti (kanan) bersama pasukannya melakukan persiapan untuk pertunjukan teater boneka. – Xinhua
  Diana al-Suwaiti membuat persembahan semasa pertunjukan boneka di Yatta, selatan bandar Hebron, Tebing Barat. – Xinhua

  Bekerjasama dengan institusi bukan kerajaan tempatan, artis itu telah berjaya mengadakan berpuluh-puluh pertunjukan boneka di bandar dan pekan di seluruh Tebing Barat, sebelum pertunjukan jelajahnya terpaksa dihentikan pada 2020 akibat pandemik COVID.

  Namun begitu, artis itu mengambil kesempatan daripada keadaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk meningkatkan kemahiran bonekanya dengan menyertai kursus intensif seni persembahan di Belgium.

  “Selain itu, saya belajar cara membuat dan mengukir boneka kayu daripada artis Belgium,” katanya sambil menambah “ia banyak membantu saya untuk memindahkan budaya membuat boneka marionette daripada kayu kepada masyarakat tempatan sebaik sahaja saya kembali ke Tebing Barat.”

  Al-Suwaiti berkata dia mula memahami bahawa misi artis tidak terhad kepada persembahan. Dia harus membawa mesej kemanusiaan, pendidikan dan membuka mata masyarakat tempatan.

  Seorang artis juga harus memberi perhatian kepada gejala sosial, katanya, sambil menambah “malangnya, terdapat banyak tingkah laku buruk dalam masyarakat, termasuk buli, keganasan, dan pencerobohan dan mencemarkan alam sekitar.”

  Musim panas lalu, al-Suwaiti akhirnya mendapat peluang untuk membuka semula rancangannya dan menerapkan semua pengalaman baharunya di hadapan penonton tempatan.

  Untuk melibatkan penonton sepenuhnya dalam suasana yang menggembirakan, al-Suwaiti dengan jelas meniru nada lelaki, wanita dan kanak-kanak, membuatkan penonton kanak-kanak gembira sambil memberikan tepukan.

  “Saya sentiasa menunggu dia melawat bandar saya dan membuat persembahan,” kata Muhammed al-Jabari, seorang budak lelaki berusia 13 tahun dari Hebron.

  “Apabila dia membuat pertunjukan di bandar saya, saya rasa seolah-olah pergi ke teater yang besar seperti yang saya lihat di televisyen,” katanya sambil menambah dia banyak ketawa sepanjang pertunjukan itu.

  Ibu Al-Jabari, Salma berkata, dia telah melihat impak positif daripada persembahan itu terhadap anaknya, kerana dia menjadi lebih sosial dan mengambil berat tentang kebersihan diri dan alam sekitar.

  “Kita perlu memulihkan kehidupan seni dan budaya dalam masyarakat kita,” kata Salma kepada Xinhua.

  Al-Suwaiti kini sibuk menyediakan pelbagai drama di Tebing Barat untuk cuti musim panas pelajar yang akan datang, tetapi gembira juga, kerana dia akan dapat mencapai bilangan terbesar kanak-kanak Palestin.” – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kucing peliharaan bunuh 300 juta haiwan di Australia

  CANBERRA, 9 JUN - Kucing peliharaan membunuh ratusan juta haiwan asli Australia setiap tahun, lapor Xinhua memetik penyelidikan Australia. Menurut laporan baharu Majlis Biodiversiti, Majlis Spesies...
  - Advertisment -