Teater pulih trauma pesakit COVID-19

ATHENS – Sedekad selepas persembahan terakhirnya sebagai pelakon dan penyanyi opereta dengan Opera Kebangsaan Greece, Georgios Sochos berdiri dengan yakin di pentas utama Bangunan Ziller abad ke-19 di Teater Kebangsaan Greece di tengah Athens, berlatih senaman pernafasan sebelum menyanyi sekali lagi.

Pada April 2021, Sochos dijangkiti COVID-19 dan dimasukkan ke hospital selama dua minggu.

Dua bulan kemudian dia masih bertahan hidup dengan gejala itu, dan menyanyi adalah perkara terakhir di fikirannya. Ia adalah perjalanan panjang dan sukar untuknya kembali ke pentas.

“Saya keletihan dan terdapat juga rasa tidak selamat dan ketakutan kerana dimasukkan ke hospital berikutan penyakit itu,” katanya kepada Xinhua dalam temu bual baru-baru ini.

“Saya pasti terjejas secara psikologi. Penyakit dan semua koronavirus ini membuatkan saya takut untuk menggunakan suara saya lagi,” katanya.

Aggeliki Toubanaki (kanan) dan Georgios Sochos (kiri) melakukan latihan pernafasan dan nyanyian di Teater Kebangsaan Greece di Athens, Greece. – Xinhua

Awal bulan ini, Sochos membuat persembahan dalam persidangan pakar pulmonologi Greece bersama peserta lain dalam program anjuran Teater Kebangsaan Greece untuk mereka yang pulih daripada COVID-19.

Diinspirasikan oleh projek serupa yang dikendalikan oleh Opera Kebangsaan Inggeris, Teater Nasional Greece melancarkan program perintis dalam talian percuma yang dibangunkan oleh sepasukan pakar pada Mei lalu untuk membantu mereka yang mengalami sesak nafas dan tekanan. Tujuannya adalah untuk menggunakan nyanyian untuk melegakan pernafasan mereka.

Tiga puluh pesakit telah mendapat manfaat itu setakat ini, dan apabila program itu berkembang menerusi dana syarikat farmaseutikal, matlamatnya adalah untuk menyokong 100 orang, jelas Sofia Vienopoulou, ketua Pentas Orang Muda Teater Kebangsaan Greece, kepada Xinhua.

“Ia merupakan satu pengalaman yang hebat. Sangat menggembirakan melihat orang yang bergelut dengan gejala pasca COVID-19 mendapat ketenangan,” katanya sambil menjelaskan cara mereka cuba berkongsi komponen paliatif teater dengan orang yang trauma.

“Kami bercerita, saya fikir, tentang daya tahan, harapan, solidariti, bekerja sebagai satu pasukan, berkongsi pengalaman yang kami fikir mungkin tidak boleh dikongsi,” katanya.

“Kesepian telah menjadi sebahagian besar daripada trauma ini. Kesepian kerana mereka perlu kekal terpencil, dan anda tidak tahu sama ada apa yang anda rasa telah dirasai oleh orang lain, “ jelas Vienopoulou.

Dalam empat tahun yang lalu, Teater Kebangsaan Greece telah menjalankan pelbagai program dengan tujuan untuk menyembuhkan trauma melalui seni, kata Vienopoulou kepada Xinhua.

Teater itu menjemput Aggeliki Toubanaki untuk mengatur dan menyelaras program baharu. Memiliki ijazah kedoktoran (PhD) dalam biologi molekul, Toubanaki ialah seorang vokalis, penyelidik, penghibur, penerbit, pendidik vokal dan ahli pasukan antara disiplin yang merancang pemulihan pesakit yang mengalami gangguan suara.

Toubanaki menggunakan suara manusia sebagai alat muzik. Semasa program, dia membantu pelajarnya menggunakan suara dan mekanisme pernafasan untuk menyembuhkan derita mereka, baik fizikal mahupun psikologi.

“Semua pesakit perlu menyampaikan pengalaman mereka, semua perasaan kuat yang mereka miliki sejak berada di hospital. Tujuan program makmal ini adalah untuk menghubungkan suara, nafas dan badan,” katanya.

Dengan kerjasama klinik pasca COVID-19 dan pakar yang menyertai sebagai tetamu yang mengajar teknik untuk melatih otot dan membuka paru-paru, Toubanaki membimbing peserta ke arah pemulihan.

Setiap kes dianggap unik, dan enam sesi kumpulan mingguan disesuaikan dengan keperluan setiap peserta. Tiada pengalaman atau minat awal dalam nyanyian diperlukan untuk mengambil bahagian dalam program ini.

Bengkel pertama membuatkan para peserta menitiskan air mata, berikrar untuk terus berhubung dan menyanyi.

“Dalam program kedua yang bermula sekarang, saya ingin menggunakan muzik tradisional Cina,” kata Toubanaki.

Melodi dari seluruh dunia telah terbukti membantu Sochos mencari suara, ketenangan dan senyumannya. Bergantung pada latar belakang profesionalnya yang kuat, dia mendapati agak mudah untuk memulihkan pernafasannya. Muzik datang untuk menyelamatkannya. Latihan pernafasan dan nyanyian membebaskannya, katanya. – Xinhua