Tegak integriti, bersama perangi rasuah

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 NOV – Ke arah usaha pelbagai pihak dalam memerangi rasuah daripada terus berleluasa, bilangan syarikat dari dalam dan luar negara yang terlibat dalam Perjanjian Integriti Industri Tenaga Brunei dilihat semakin bertambah sejak inisiatif integriti itu mula diperkenalkan sejak tahun 2017.

Pada tahun 2017 sahaja, sebanyak 10 buah penandatanganan telah dicatatkan dan kini bilangannya bertambah kepada lebih 60 buah syarikat dalam industri yang sama turut menyertainya.

“Menurut Corruption Perception Index 2018 yang dikeluarkan oleh Transparency International, Brunei Darussalam berada dalam kedudukan negara yang mempunyai rekod rasuah paling sedikit iaitu berada pada kedudukan ke-31 daripada 180 buah negara seluruh dunia dan berada di kedudukan kedua dalam kalangan negara-negara di Asia Tenggara.

Perkara itu ditekankan oleh Timbalan Menteri Tenaga, Dato Seri Paduka Haji Matsatejo bin Sokiaw semasa hadir selaku tetamu kehormat pada Majlis Pengiktirafan bagi Perjanjian Integriti Industri Tenaga Brunei 2019 yang berlangsung di Indera Samudera Grand Hall di The Empire Brunei, hari ini.

Pada majlis tersebut, sebanyak 22 buah syarikat lagi telah menunjukkan komitmen yang kuat untuk menegakkan integriti dalam perniagaan, inisiatif Pact (Perjanjian) bagi mengukuhkan lagi usaha bagi memerangi rasuah.

Antara syarikat yang menyertai Perjanjian Integriti Industri Tenaga Brunei 2019 berkenaan ialah Aker Solutions Sdn Bhd, Amaniaga Sdn Bhd, Ampelmann Asia Pacific Pte Ltd, Bourbon Offshore, Daimun Security Services Sdn Bhd, Deloitte & Touche, DHL Global Forwarding (S) Pte Ltd, EM Prez Sdn Bhd, Falahtek Sdn Bhd, Icon Offshore Bhd, Intero Integrity Services SEA Sdn Bhd, Kotug (B) Sdn Bhd, LOC Pte Ltd, OhMG Sdn Bhd, PacMarine Services (Brunei) Sdn Bhd, PTAS Marine Sdn Bhd, Vroon Offshore Services Pte Ltd, Wintermar (B) Sdn Bhd, Sapura Energy Bhd, Solstad Offshore Asia Pacific Pte Ltd, Takaful Brunei Am Sdn Bhd, dan Teras Offshore Pte Ltd.

Timbalan Menteri Tenaga juga turut menyampaikan ucapan tahniah kepada BSP kerana menjadi yang pertama di negara ini untuk diberikan pensijilan ISO 37001 dengan pengaplikasiannya terhadap Anti-Bribery and Corruption Management Standards. Jesteru itu, beliau berharap agar ia akan menjadi contoh bagi yang lainnya di masa yang akan datang.

Dato Seri Paduka Haji Matsatejo ketika menyampaikan sijil kepada salah sebuah syarikat yang menyertai Perjanjian Integriti Industri Tenaga Brunei 2019.