Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Teh bantu penurunan berat badan selain daripada teh hijau

  NEW DELHI – Sama ada awda menggemari kopi atau teh, pasti ada keseronokan untuk menghirup secawan teh masala panas semasa hujan ribut.

  Namun, selain menjadi penawar yang membantu awda mengharungi kesibukan kehidupan seharian, teh mempunyai banyak manfaat selain memberikan tenaga dengan cepat.

  Teh berfungsi dengan baik dalam menguruskan perut buncit awda. Walaupun penurunan berat badan dan teh hijau sering dikaitkan, dengan sokongan saintifik untuk pelbagai manfaatnya, terdapat beberapa pilihan lain yang menawarkan keberkesanan yang serupa.
  Ingin tahu? Berikut adalah beberapa variasi untuk dipertimbangkan:

  TEH HITAM

  Minum secawan teh hitam pada waktu pagi atau petang adalah rutin biasa dalam keluarga India.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa teh hitam mempunyai lebih banyak pengoksidaan daripada varian lain, mengakibatkan pewarnaannya yang gelap.

  Teko berisi teh bunga raya yang mengeluarkan wap. – ANN/THE STATESMAN

  Kehadiran polifenol yang kuat seperti kafein menyumbang kepada penurunan berat badan dengan mengurangkan tekanan oksidatif dan meningkatkan metabolisme.

  TEH OOLONG

  Meskipun lebih mahal, teh oolong dapat menjadi agen penurun berat badan yang sangat baik.

  Menggabungkan sifat teh hijau dan hitam, teh ini mengalami oksidasi lebih banyak dibandingkan teh hijau tetapi kurang dari teh hitam.

  Teh oolong mengandung katekin dan teaflavin, bersama dengan kafein, menjadikannya alat yang efektif untuk penurunan berat badan dan peningkatan metabolisme.

  TEH HIBISCUS

  Diperoleh daripada daun bunga raya, teh bunga raya menawarkan pelbagai manfaat penurunan berat badan.

  Dengan katekin yang menurunkan tekanan darah dan paras gula dalam darah, ia secara tidak langsung membantu penurunan berat badan.

  Selain itu, teh bunga raya mengurangkan penyerapan glukosa dan karbohidrat, membantu menurunkan paras lipid darah.

  TEH PUTIH

  Teh putih yang ringan, lembut dan berperisa halus mempunyai polifenol yang kuat seperti katekin, ECG dan EGC, menjadikannya minuman yang hebat untuk memastikan perut buncit awda terkawal.

  Polifenol ini membantu dalam pecahan sel lemak dan meningkatkan metabolisme.

  TEH ROOIBOS

  Walaupun penyelidikan berterusan diteruskan, teh rooibos mungkin menyumbang kepada penurunan berat badan kerana Aspalathin antioksidan.

  Kompaun itu membantu mengurangkan tekanan, secara tidak langsung menggalakkan metabolisme yang lebih baik dan penurunan berat badan.

  Walaupun teh biasanya dilihat sebagai rangsangan malam yang menyegarkan, ia mempunyai pelbagai tujuan, menawarkan pelbagai manfaat untuk minda dan badan. – ANN/The Statesman

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...