Tekankan amalan pemakanan sihat di sekolah

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 NOV – Amalan pemakanan yang sihat dalam kalangan kanak-kanak amat penting kerana ia boleh membekalkan tenaga dan nutrisi untuk tubuh dan otak bagi peningkatan akademik di sekolah, menyokong pertumbuhan dan perkembangan tubuh yang normal, sentiasa kekal cergas dan aktif serta mengekalkan tahap kesihatan yang baik.

Dalam hubungan itu, pemakanan yang sihat memberikan penekanan kepada keperluan kalori para kanak-kanak mengikut umur serta jantina dan jika mereka mengamalkan pemakanan yang kurang sihat dan pengambilan kalori yang berlebihan, ia boleh menyebabkan mereka mengalami masalah kegemukan.

Pemakanan yang seimbang dan sihat amat penting ditekankan dalam kalangan kanak-kanak di mana di Negara Brunei Darussalam hasil kajian mendapati bahawa satu dalam lima orang kanak-kanak di Brunei adalah obes manakala itu, tiga dalam 10 orang kanak-kanak mempunyai berat badan yang berlebihan.

Perkara yang membimbangkan mengenai masalah berkenaan ialah kadar obesiti telah meningkat secara purata 1 peratus setiap tahun dan pada masa ini, ia telah mencapai hampir 20 peratus.

Oleh itu, dengan pelbagai faktor yang menyumbang kepada masalah itu seperti pemakanan tidak sihat dan gaya hidup kurang aktif, adalah tidak mustahil bagi masalah kegemukan di kalangan kanak-kanak mencapai 50 peratus dalam tempoh kurang dari 15 tahun.

Dayang Rusydiah memberikan penerangan semasa taklimat yang berlangsung di Dewan Persidangan Jabatan Pendidikan Kurikulum, Kementerian Pendidikan, kelmarin.
Antara pemimpin sekolah swasta yang menghadiri sesi kongsi sama berkenaan.

Kebimbangan itu dikongsi oleh Pegawai Pelajaran Kesihatan, Penyelaras Program Promosi Kesihatan Kanak-kanak dan Remaja, Pusat Promosi Kesihatan, Dayang Rusydiah binti Haji Sudin semasa menyampaikan Taklimat Panduan Penjualan dan Penyajian Makanan dan Minuman Sihat di Sekolah yang berlangsung di Dewan Persidangan Jabatan Pendidikan Kurikulum, Kementerian Pendidikan, hari ini.

Isu itu merupakan sesuatu yang serius, oleh itu, semua pihak iaitu Kementerian Kesihatan, Kementerian Pendidikan, ibu bapa dan pihak sekolah perlu bekerjasama serta mengorak langkah bagi menangani masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak, tambahnya lagi semasa Sesi Kongsi Sama bagi Memberigakan dan Pemantauan Kepatuhan Pengusaha Sekolah-sekolah Swasta di Negara Brunei Darussalam Kepada Panduan dan Penyajian Makanan dan Minuman Sihat di Sekolah.

Sesi anjuran Bahagian Pendidikan Swasta, Kementerian Pendidikan itu disertai oleh kira-kira 30 orang pemimpin sekolah dari institusi-institusi pendidikan swasta di mana sesi berkenaan dihasratkan untuk memberigakan mengenai Buku Panduan Penyajian dan Penjualan Makanan dan Minuman Sihat di Sekolah.

Dayang Rusydiah juga mengongsi mengenai peranan dan tanggungjawab pihak-pihak yang berkenaan dalam memastikan makanan dan minuman sihat disaji serta dijual di sekolah di mana kantin sekolah berperanan untuk mematuhi garis panduan dengan memastikan makanan dan minuman yang dijual di sekolah mengikut sukatan hidangan yang telah ditetapkan dan untuk memastikan jenis makanan dan minuman yang dijual tersenarai di bawah kategori yang dibenarkan.

Pihak sekolah pula berperanan untuk memastikan pelaksanaan garis panduan dijalankan di sekolah dan menjalankan pemantauan secara berkala iaitu sekurang-kurangnya satu tahun, dua kali bagi memastikan kepatuhan pelaksanaan garis panduan berkenaan.

Sementara itu, Pusat Promosi Kesihatan pula berperanan untuk memberi nasihat penambahbaikan kepada sekolah dan kantin sekolah berdasarkan pemantauan yang dijalankan dan mengemas kini garis panduan mengikut keperluan semasa.

Terdahulu dalam sesi kongsi sama berkenaan, Ketua Bahagian Pendidikan Swasta, Dayang Marina Chek binti Bujang dalam kata alu-aluannya menyatakan bahawa sesi itu bertujuan untuk memberigakan mengenai garis panduan dan peraturan-peraturan mengenai dengan penyajian makanan dan minuman di kantin-kantin sekolah.