Thursday, February 2, 2023
23.6 C
Brunei

-

Teknik lakukan hook set kemas

Oleh Raz AS

Menancapkan mata kail dengan kemas apabila umpan disambar ikan, atau lebih dikenali sebagai hook set, merupakan salah satu kemahiran yang perlu dikuasai oleh setiap pemancing.

Mungkin ia kedengaran mudah untuk dilakukan. Ikan memakan umpan dan memecut laju, mata kail tertancap, cuma tinggal gulung sahaja lagi.

Namun realitinya, kebanyakan kes ikan terlepas dari pancing bukanlah disebabkan kerana tali putus akan tetapi disebabkan mata kail terlepas atau dimuntahkan kembali akibat kegagalan pemancing melakukan hook set yang kemas.

Hal ini sudah menjadi asam garam kepada setiap pemancing, termasuklah kepada penulis sendiri. Joran melentur kuat memberikan keyakinan palsu yang mata kail sudah tertancap kemas pada mulut sang ikan.

Baru pun pertarungan separuh jalan atau hendak bermula tiba-tiba pancing terasa ringan. Mata kail terlepas, sang ikan berjaya meloloskan diri. Tinggallah si pemancing sendirian terpinga-pinga sakit kepala, jiwa dan raga.

Apabila ikan menyambar umpan, joran disentap kuat ke atas melepasi bahu atau ke bahagian sisi badan, yang juga kadang-kadang dikenali sebagai side set. – Agensi
Menancapkan mata kail dengan kemas apabila umpan disambar ikan, atau lebih dikenali sebagai hook set, merupakan salah satu kemahiran yang perlu dikuasai oleh setiap pemancing. – Agensi

Bak kata pepatah, pengalaman adalah guru terbaik. Selain daripada berlatih teknik hook set yang betul, meluangkan masa di padang pancing merupakan elemen terbaik untuk menguasai kemahiran ini.

Untuk melakukan hook set yang baik bermula daripada posisi tubuh si pemancing. Posisi tubuh yang paling efisien untuk melakukan hook set adalah dalam keadaan berdiri, dengan kedudukan dua kaki yang terbuka selebar bahu dan lutut dibengkokkan sedikit, seumpama hendak melakukan kuda-kuda.

Sekiranya dalam keadaan duduk seperti memancing dari kayak atau perahu, pastikan posisi duduk dan tempat duduk itu stabil.

Posisi tubuh yang seimbang dan stabil adalah untuk mengelakkan si pemancing tumbang dan untuk memberikan kekuatan yang cukup apabila hook set dilakukan dengan pergerakan atas badan yang agresif.

Bahagian atas badan perlu dalam keadaan tidak tegang atau relaks, dan bersedia untuk melakukan pergerakan hook set bila-bila masa.

Antara salah satu kesilapan terbesar yang dilakukan oleh kebanyakan pemancing adalah tidak meletakkan kedua sikunya kemas di sisi badan.

Ini mungkin kelihatan remeh, walau bagaimanapun, sekiranya siku tidak berada dalam posisi sedemikian, si pemancing akan kehilangan kekuatan dan leverage semasa melakukan hook set. Kesudahannya, pergerakan akan lebih banyak tertumpu pada bahagian tangan dan siku berbanding joran.

Melakukan hook set hanya memerlukan pergerakan yang mudah, akan tetapi, faktor-faktor seperti spesies ikan dan masa untuk melakukannya atau timing memerlukan si pemancing untuk menyesuaikan aksi dan intensitinya.

Apabila ikan menyambar umpan, joran disentap kuat ke atas melepasi bahu atau ke bahagian sisi badan, yang juga kadang-kadang dikenali sebagai side set.

Untuk side set pergerakan pergelangan tangan akan menambahkan lagi kekuatannya.

Sebelum melakukan hook set, adalah penting untuk mengulungkan lebihan tali yang kendur dan menghalakan hujung joran ke arah ikan sebelum ia disentap kuat ke belakang. Sekiranya kedua-dua langkah ini tidak dilakukan ia boleh mengurangkan keefektifan hook set awda.

Semasa lebihan tali digulung dan hujung joran ditujukan menghala ke ikan, awda akan dapat merasa berat ikan di hujung pancing.

Setelah lebihan tali digulung dan berat ikan terasa, posisikan kedua-dua siku awda seperti yang diterangkan tadi, dan dengan pantas menyentap joran ke atas, melimpasi bahu, menggunakan lengan.

Setelah itu, sebaik sahaja hook set dilakukan dengan keadaan tali yang masih kencang gulung reel beberapa kali untuk mengemaskan lagi tancapan, kerana kadang-kadang sentapan joran sahaja tidak cukup untuk menancapkan mata kail ke mulut ikan, terutama bagi spesies yang mempunyai mulut keras.

Seberapa kuat hook set yang perlu dilakukan terpulang pada jenis ikan yang dipancing. Bagi ikan yang bermulut ‘licak’ hook set tidak perlu terlalu kuat untuk mengelakkan mulutnya koyak dan mata kail tertarik keluar.

Namun bagi spesies bermulut keras, sekiranya kekuatan lebih diperlukan agar memastikan mata kail tertancap, mungkin pemancing perlu melangkah separuh mahupun satu langkah ke belakang ketika melakukan hook set.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -