Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Teknologi AI bantu dalam pengesanan awal kanser pankreas

  BEIJING, 23 NOV – Pendekatan pembelajaran yang mendalam kini memungkinkan untuk mengesan dan mengklasifikasikan lesi pankreas dengan ketepatan tinggi melalui tomografi yang dikira bukan kontras, dan ia “berpotensi berfungsi sebagai alat baharu untuk pemeriksaan kanser pankreas berskala besar”, menurut sebuah kertas kerja yang diterbitkan dalam jurnal perubatan terkemuka pada hari Isnin lalu.

  Pendekatan, pengesanan kanser pankreas dengan kecerdasan buatan (AI), adalah berdasarkan teknologi pembelajaran mendalam yang dibangunkan oleh Akademi Damo Alibaba Group.

  Kertas itu diterbitkan di laman web jurnal perubatan Nature Medicine.

  Penyelidik dari Akademi Damo dan lebih daripada 10 institusi perubatan berprestij di China, Republik Czech dan Amerika Syarikat (AS) menggunakan teknologi AI perubatan dan imbasan CT untuk mengesan 31 kes perubahan patologi sambil menyaring lebih 20,000 individu tanpa gejala dunia sebenar untuk kanser pankreas. Antaranya, dua pesakit kanser pankreas peringkat awal telah disembuhkan melalui pembedahan.

  Purata kadar kelangsungan hidup lima tahun pesakit yang didiagnosis dengan kanser pankreas adalah kurang daripada 10 peratus, menjadikan kanser itu sebagai tumor malignan dengan salah satu kadar kelangsungan hidup yang paling rendah di China dan di seluruh dunia. Sekitar 80 peratus kes kanser pankreas hanya dikesan pada peringkat lanjut dan tidak boleh dikendalikan.

  Pakar perubatan berkata bahawa terdapat kekurangan kaedah pemeriksaan yang berkesan dalam garis panduan klinikal semasa, kerana kontras imej imbasan CT yang biasa digunakan dalam pemeriksaan fizikal adalah rendah, yang menjadikannya sukar untuk mengenal pasti perubahan patologi pankreas awal.

  Memandangkan lokasi tumor pankreas yang sering tersembunyi dan kekurangan perwakilan yang jelas dalam imej CT, penyelidik telah membina rangka kerja pembelajaran yang mendalam dan membangunkannya sebagai model pengesanan awal untuk kanser pankreas.

  Antara fungsinya ialah mengesan pankreas, mengesan keabnormalan, dan mengelas serta mengenal pasti jenis perubahan patologi pankreas.

  “Secara ringkasnya, teknologi menggunakan AI untuk membesarkan dan mengenal pasti ciri-ciri halus perubahan patologi dalam imej CT bukan kontras yang sukar dikenal pasti dengan mata kasar dan dengan itu mencapai pengesanan kanser pankreas awal yang cekap dan selamat. Ia juga mengatasi masalah positif palsu yang tinggi seperti yang dilihat dalam kaedah saringan awal,” kata Lyu Le, yang bertanggungjawab ke atas pasukan AI perubatan di Akademi Damo. – ANN/China Daily

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...