Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Teknologi AI bergantung pada pengawasan besar-besaran

  PARIS, 24 MEI – Alat AI yang memecah nombor, menjana teks dan video serta mencari corak dalam data bergantung pada pengawasan besar-besaran dan latihan berkaitan kawalan ke atas kehidupan kita, pengurus Signal iaitu aplikasi pemesejan disulitkan memberitahu AFP kelmarin.

  Dalam persidangan syarikat pemula terkemuka Eropah, VivaTech di Paris di mana pemain industri mengutamakan merit untuk produk mereka, Meredith Whittaker berkata kebimbangan mengenai pengawasan dan AI adalah ‘dua pembingkaian perkara yang sama’.

  “Teknologi AI yang kita bincangkan hari ini bergantung pada pengawasan besar-besaran,” katanya.

  “Mereka memerlukan sejumlah besar data yang merupakan derivatif model perniagaan pengawasan besar-besaran di mana ia telah berkembang dari tahun 90-an di Amerika Syarikat (AS), dan telah menjadi enjin ekonomi industri teknologi,” tambahnya.

  Whittaker, yang dahulunya menghabiskan masa bertahun-tahun bekerja untuk Google sebelum membantu mengatur keluar kakitangan pada 2018 atas keadaan kerja, telah menubuhkan AI Now Institute di New York University pada 2017.

  Dia berkempen untuk privasi dan menentang model perniagaan yang dibina berdasarkan pengekstrakan data peribadi. Kini dia tidak yakin bahawa industri AI berkembang ke arah yang betul apabila berlaku ketidakseimbangan dicipta oleh industri yang sebahagian besarnya tidak boleh dipertanggungjawabkan.

  Akhirnya dia berhujah bahawa Eropah tidak sepatutnya berfikir untuk bersaing dengan firma AI dari AS yang besar sebaliknya “membayangkan semula teknologi yang boleh memberi perkhidmatan kepada masyarakat yang lebih demokratik dan lebih memelihara hak atau pluralistik”. – AFP

  Meredith Whittaker semasa berbahas di Vivatech, di pusat pameran Porte de Versailles, Paris pada 22 Mei. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...