Thursday, March 23, 2023
22.4 C
Brunei

-

Telco digesa naik taraf internet di luar bandar, pedalaman

PAPAR, 28 MAC – Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa hari ini, menggesa syarikat telekomunikasi di Malaysia, untuk lebih proaktif menaik taraf perkhidmatan Internet di menara telekomunikasi sedia ada, terutama di kawasan luar bandar dan pedalaman.

Beliau berkata penyertaan lebih proaktif daripada syarikat telekomunikasi terbabit amat diperlukan, dalam usaha membantu kerajaan meningkatkan liputan Internet sekali gus memastikan semua penduduk di kawasan berkenaan, dapat turut sama menikmati capaian Internet lebih efisien dan berkualiti.

Katanya beliau ingin melihat syarikat telekomunikasi lebih proaktif dalam membantu hasrat kerajaan untuk memperluaskan kesalinghubungan dan meningkatkan kualiti Internet, selain usaha yang dijalankan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC), melalui dana Pemberian Perkhidmatan Sejagat (USP).

“Ini kerana, jika kerajaan sahaja yang buat agak lambat, dan kita (kerajaan) hanya menyediakan infrastruktur sahaja, tetapi perkhidmatan masih lagi dikendalikan oleh syarikat telekomunikasi dan bukannya kerajaan. Saya harap ada satu kerjasama lebih bagus, selama ini pun bagus.

“Bukan nak suruh pergi ke tempat memerlukan pelaburan besar, tetapi menaik taraf perkhidmatan di menara sedia ada, agar selari dengan usaha kita sedang menaik taraf stesen pemancar bersesuaian dengan perkhidmatan 4G,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Terdahulu, Annuar meninjau dua menara telekomunikasi masing-masing terletak di Kampung Daingin dan Kampung Gadong, dan melawat Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi) di Kampung Langkuas, Kinarut. – Bernama

Syarikat Telco digesa untuk lebih proaktif menaik taraf perkhidmatan Internet di menara telekomunikasi sedia ada, terutama di kawasan luar bandar dan pedalaman. – Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -